164559
09:24 23.062024

Мукачівці увійшли до десятки кращих на конкурсі «Без кордонів»

Життя 632

Участь у конкурсі «Без кордонів», який щороку проводить Державний секретаріат з питань національної політики Угорщини, узяли понад 160 тисяч школярів з Карпатського басейну. До фіналу вийшли 19 команд, зокрема й закарпатці – представники Мукачівської середньої школи ім. Ференца Ракоці ІІ, Гатівського ліцею ім. Вілмоша Ковача та Пийтерфолвівського реформатського ліцею.

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі подякував фіналістам за участь у конкурсі та педагогам за підготовку дітей. «Мета програми «Без кордонів» полягає в тому, щоб кожен угорський школяр хоча б раз у житті за підтримки уряду Угорщини відвідав закордонну угорську громаду сусідньої країни. Завдання конкурсу «Без кордонів» – надати молоді можливість познайомитися, позмагатися, поглибити національну єдність», – розповів посадовець. Він також відзначив велику кількість учасників з різних регіонів (Закарпаття, Трансильванії, словацької Верховини, сербського Воєводина), яких об’єднують спільні історичні корені. «Державний секретаріат з питань національної політики й надалі робитиме все можливе для підтримки угорської молоді Карпатського басейну, адже без неї немає угорського майбутнього», – підкреслив Арпад Янош Потапі. Насамкінець він побажав дітям успіхів і закликав підтримувати нові дружні зв’язки і в подальшому.

Учасники конкурсу «Без кордонів», який проводиться серед учнів середніх шкіл, під час відбіркових турів перевірили свої знання з літератури, географії, історії, етнографії, угорської культури, заразом ознайомлюючись з традиціями та культурою закордонних угорських громад Карпатського басейну.

У фіналі, який відбувся онлайн, команди змагалися в трьох раундах, за результатами кожного з яких могли набрати максимум 30 балів. Четвертий раунд передбачав творче завдання. Команди мали попередньо підготувати короткометражний фільм про себе, за що могли отримати максимум 60 балів.

У загальному підсумку перше місце посіла команда Будапештської гімназії ім. Йожефа Етвеша, друге – школярі з Бейкешчаба, третє – представники Хорватії. Закарпатці теж досягли чудового результату: команда Мукачівської середньої школи ім. Ференца Ракоці ІІ здобула 8-ме місце, Пийтерфолвівського реформатського ліцею – 12-те, Гатівського ліцею ім. Вілмоша Ковача – 15-те.

Команди, які посіли перші десять місць, окрім цінних призів, отримали запрошення до літнього табору, який традиційно проводиться наприкінці серпня в Носваї, Угорщина.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах