164502
12:17 21.062024

Прем'єра монодрами «Фріда» у Берегові

Життя 654

“Наважтесь жити, померти може кожен!” – проголосила Фріда Кало, культова постать Мексики 20-го століття та одна з найбільш неординарних особистостей сучасного живопису.

Прем’єра монодрами “Фріда” 19 червня стала пам’ятною: напередодні вистави пролунала повітряна тривога, а сам спектакль проходив в умовах вимкнення електроенергії. Незважаючи на це, глядачі в залі ім. Федак Шарі були захоплені історією жінки, одночасно вразливої і сильної, яку зіграла актриса Ібоя Орос.

Фріда, безсумнівно, є однією з найвідоміших і найшанованіших жінок-художниць. Хоча її картини датуються першою половиною 1900-х років, вони залишаються актуальними та впливовими і сьогодні, у 2024 році. Її роботи зображують універсальні та вічні теми, такі як біль, сексуальність, народження та смерть.

“Це має особливе значення, що сезон 2023-2024 років Берегівського театру закривається виставою, присвяченою життю Фріди Кало. Картини Кало викликають яскраву кавалькаду кольорів, так само, як і життя театру в останні місяці було барвистим і насиченим. Хоча в нашому житті були і темні відтінки, і труднощі, і виклики, ми можемо залишити по собі чудовий сезон”, – зазначила Едіна Шін, в.о. директора Закарпатського обласного угорського драматичного театру.

Мексиканська художниця Фріда Кало, одна з найбільш знакових постатей мистецтва 20-го століття, відома своїми автопортретами та яскравим сюрреалістичним стилем. На її життя і творчість глибоко вплинули фізичні та емоційні страждання, а також пристрасні стосунки з відомим мексиканським художником Дієго Ріверою. Роботи Кало потужно відображають її ідентичність, біль та культурну спадщину, при цьому часто використовуються символічні та особисті мотиви.

Олег Мельнійчук, організатор заходу, розповів, що дух Viva la vida, воля до життя, любов та мистецтво стали мотивацією для створення вистави.

Генеральний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкої після вистави зазначив, що життя Фріди Кало є прикладом того, як можна оговтатися навіть після найбільших трагедій. Навіть вимкнення електроенергії, холод і війна не можуть нас зупинити, адже найважливіше – цінувати і любити один одного, а отже на Закарпатті теж нам варто мати волю до життя, вистояти і триматися разом.

Закарпатський обласний угорський драматичний театр готується збагатити можливості для культурних вражень ще більшою кількістю вистав у сезоні 2024-2025 років.

Джерело:D. A./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах