164500
10:01 21.062024

Відбулося чергове засідання науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника

Життя 871

18 червня 2024 року у гібридному режимі під головуванням директора Миколи Рибака відбулося чергове засідання Науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника. В його роботі прийняло участь дев’ятнадцять осіб та сім запрошених спеціалістів.

На розгляд членів Ради було представлені такі важливі питання:

  • Про підсумки проведення природоохоронних заходів у Карпатському біосферному заповіднику у 2023 році та про план природоохоронних заходів на 2024 рік.
  • Про підсумки впровадження моніторингової системи SMART на території Карпатського біосферного заповідника за 2023 рік.
  • Про погодження проведення рубок переформування на території Карпатського біосферного заповідника у рамках науково-практичної теми «Відтворення змішаних різновікових деревостанів Карпатського біосферного заповідника, шляхом переформування монокультур ялини, як засіб адаптації лісових екосистем до кліматичних змін» та включення їх до ліміту на використання природніх ресурсів у 2024 році.
  • Про погодження проведення інших рубок на території Кевелівського ПНДВ Карпатського біосферного заповідника та включення їх до ліміту на використання природних ресурсів у 2024 році.
  • Про погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів шляхом проведення вибірково-санітарних рубок на території Квасівського лісництва Філії «Рахівське лісове дослідне господарство» ДП «Ліси України» та включення їх до ліміту на використання природних ресурсів у 2024 році.
  • Про погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів шляхом проведення вибірково-санітарних рубок на території Свидовецького лісництва Філії «Ясінянське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України» та включення їх до ліміту на використання природних ресурсів у 2024 році.

Про рішення, які розглядалися на бюро Ради.

Різне:

– про підтримку клопотання щодо зміни меж (розширення) території Карпатського біосферного заповідника.

Слід зауважити, що матеріали, стосовно впровадження моніторингової системи SMART на території Карпатського біосферного заповідника, про рубки переформування та клопотання щодо зміни меж (розширення) території Карпатського біосферного заповідника зацікавили учасників засідання, що призвело до активного обговорювання.

Відмітимо, що у обговоренні про рубки переформування взяв участь Петро Тєстов, керівник експертного відділу громадської організації «Українська природоохоронна група», який підтримав заходи щодо проведення їх на території заповідника і відмітив, що рубки переформування, які заплановані у штучних ялинових насадженнях, допоможуть не тільки зупинити процес масового всихання, а й стануть основою для створення різновікових складних деревостанів на основі природного поновлення.

Також, директор Микола Рибак зауважив, що клопотання до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів про зміни меж території КБЗ, яке підтримали позитивно всі члени Ради, є важливим, оскільки включення до складу заповідника цінних територій, безумовно стане одним із факторів, що призведе до збереження осередків пралісів, старовікових лісів та рослинності альпійських і субальпійських лук.

Майже всі запропоновані рішення рекомендовані до схвалення з урахуванням зауважень і пропозицій.

Про це повідомляє Карпатський біосферний заповідник.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах