123212
12:32 4.062024

Три громади Закарпаття об’єдналися заради здоров’я своїх мешканців

Життя 801

Батівська, Косоньська та Великоберезька громади завдяки експертній підтримці U-LEAD офіційно оформили співробітництво у сфері охорони здоров’я та налагоджують співпрацю заради якісних послуг.

У березні 2024 року Батівська, Косоньська та Великоберезька громади завершили створення спільного комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Про це розповів Павло Рябоконь, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області: «Міжмуніципальне співробітництво допомагає невеликим громадам вирішувати великі проблеми. Наразі в Закон України “Про співробітництво територіальних громад” внесені зміни, що суттєво спростили укладання договорів співробітництва, тож вважаю, що громадам необхідно переймати досвід колег. Хочу відмітити, що серед громад Закарпаття це вже друга угода у сфері охорони здоров’я і вона може стати прикладом для інших».

За словами заступниці Батівського селищного голови Габріелли Галамбош, договір співробітництва підписано для консолідації зусиль у наданні якісних і доступних медичних послуг первинної ланки мешканцям цих трьох громад. Кожна з них має рівні права та робить внески пропорційно:

«КНП отримало ліцензію, тож наші сімейні лікарі одразу розпочали укладати декларації з пацієнтам. У нашій медицині гроші “йдуть за пацієнтом”, а це означає, що оплата роботи лікаря залежить від кількості пацієнтів та якості наданих послуг. Людина сама обирає собі заклад та лікаря, а держава має сплатити за надані послуги. Громадам, які планують започаткувати подібне співробітництво, важливо врахувати, що укладення декларацій займає певний час, тож в цей період для забезпечення стабільної роботи установи потрібна фінансова підтримка громад».

Підписання договору про співпрацю дає змогу розширити спектр медичних послуг, придбати сучасніше обладнання, залучити фахівців та відкрити лабораторію. Результат — майже 25 тисяч мешканців трьох громад отримають медичні послуги належної якості.

«Нам важливо мати безпосередній вплив на розвиток медичних послуг в нашій громаді. У договорі є домовленість, що якщо громада має кошти і готова залучати їх в КНП, то має змогу в своїх межах розвивати якісь напрями. В нашій громаді ми зараз працюємо над закупівлею УЗД апарату, щоб наші мешканці могли отримувати ці послуги безкоштовно. Паралельно команда самого КНП працює над відкриттям нових пакетів для розширення переліку медичних послуг на місцях», — сказала заступниця Батівського голови.

І додала, що співробітництво допомогло працевлаштувати лікаря з Краматорська і лікарку з Маріуполя. Також вона зазначила:

«З перших днів створення громади і по сьогоднішній день ми відчуваємо підтримку U-LEAD. За ці роки ми вже пройшли чималий шлях, на певних ділянках якого вони прямо “вели нас за ручку”. Щоразу, коли ми стикаємося з проблемами, ми звертаємося до їхніх експертів. Щодо угоди ММСП — вони супроводжували нас фактично з перших днів виникнення ідеї і до подачі документів на реєстрацію».

Габріелла Галамбош також розповіла, що співпрацю між громадами налагодили і до підписання угоди, але зробити її офіційною було принципово для всіх трьох учасників:

«Співпрацювати можна і без договору, але керівники наших громад переконані, що неформальне співробітництво сильно залежить від зовнішніх факторів та політичних впливів. Тому договори важливо укласти. Для офіційних ММС можна залучати донорські кошти на розвиток та брати участь у грантових проєктах».

Співробітництво громад може відбуватися у різних формах. Як зазначив керівник Регіонального офісу U-LEAD на Закарпатті Павло Логвінов:

«Формою договору, який громади уклали, є спільне фінансування й утримання спільного некомерційного підприємства громад Берегівського району. Хочу зауважити, що це партнерство потребує ретельного підходу із розробки справедливого механізму фінансування установи для кожної громади, що і реалізується на практиці».

За даними Міністерства інфраструктури та відновлення впродовж 2023 року та січня 2024 року інструментами міжмуніципального співробітництва скористалися 686 громад з 21 областей, що уклали 431 договір.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах