163752
10:01 3.062024

У Берегові провели традиційний День талантів

Життя 3103

Першого червня в Берегові відбувся 13-ий День талантів Закарпаття, який спільно організували благодійний фонд «Геніус», Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство (КМПС) та Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

У приміщенні ЗУІ присутніх привітала директорка БФ «Геніус» Наталія Вароді. «Цей захід завжди підтверджує, наскільки Закарпаття багате талантами», – підкреслила вона. Пані Вароді також підсумувала навчальний рік, який завершився. Як організація національного значення, акредитований центр із підтримки обдарованої молоді та представник Європейського центру талантів, фонд продовжував роботу щодо підтримки талантів, розпочату в 2011 році. У 15 закарпатських Центрах підтримки талантів займалося близько 1500 дітей, з якими працювало 186 педагогів. Для учнів провели триденні семінари із підготовки до конкурсів та олімпіад. Також організували традиційні спортивні заходи та 11 таборів, до яких долучилося близько 700 дітей.

Крім того, провели і конкурс із пошуку талантів виконавців народних танців та пісень, а ще – тренінг для піаністів. Благодійний фонд скоординував низку стипендіальних програм для школярів та студентів.

На заході була присутня заступниця державного секретаря з громадської освіти Міністерства внутрішніх справ Угорщини Каталін Балатоні. «Я завжди приходжу сюди з добрими почуттями. Тут проводиться зразкова робота для всього угорського народу. Я бачу тих, хто продовжує розбудовувати країну. Тут є майбутнє. За талантами потрібно не лише стежити, а й підтримувати їх розвиток. Я вдячна людям, які створюють можливості розвитку талантів і від імені уряду Угорщини бажаю вам всього найкращого для подальшої роботи», – висловилася пані Каталін.

Президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос подякувала меценатам, співробітникам, педагогам, батькам та дітям за співпрацю та сказала: «У кожного є талант. Мало того, що люди мають талант, їм треба ще й дбати про його розвиток. Питання в тому, чи має він можливість розкритися і чи є воля примножити цей талант. Ви отримали таку можливість».

Діти отримали стипендії та грамоти в рамках нинішнього заходу на отримання стипендії ім. Ендре Аді для підтримки талантів серед учнів 6-11 класів угорськомовних навчальних закладів із соціально вразливих верств населення. Також отримали дипломи та нагороди молоді науковці та їхні педагоги-наставники, які взяли участь у XVІІІ Закарпатській науковій студентській конференції.

Під час заходу отримали стипендії студенти Фахової колегії ім. Ілони Зріні за наукові дослідження зі своїми викладачами.

Між врученням нагород та стипендій на сцені виступали переможці конкурсів виконавців народних пісень та музики, а також учасники проекту «Музична магія».

БФ «Геніус» здійснює визначну діяльність на Закарпатті у сфері пошуку та підтримки обдарованої молоді. Директорка фонду висловила вдячність за підтримку уряду Угорщини, Державному секретаріату з питань національної політики Угорщини, фонду ім. Габора Бетлена, Міністерству інновацій і технологій Угорщини, Закарпатському угорському інституту ім. Ф. Ракоці, а також радникам, координаторам, викладачам та співробітникам за наполегливу, жертовну працю, заявивши, що попередні стипендіальні програми триватимуть і в майбутньому.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах