163287
17:04 26.052024

Перечину – 625 років! Як відзначили День міста: вшанували пам'ять Героїв, вручили нагороди, оголосили ім’я Почесного громадянина міста. Фото

Життя 2410

24-25 травня Перечин відзначив 625-у річницю першої письмової згадки. Зауважу, що це ювілейний День міста – 25-ий, який започаткували у 1999-му.

Вшанування пам’яті Героїв

Розпочали в п’ятницю у сквері Героїв. Тут о 15 годині провели мітинг-реквієм та вшанували пам’ять захисників Перечинської територіальної громади та 68-го окремого батальйону, який було сформовано у Перечині у перші дні повномасштабного вторгнення росії.  

Захід розпочали та закінчили Гімном України у виконанні естрадно-симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих, які віддали своє життя у боях з агресором, починаючи з 2014 року. «Мелодія» Мирослава Скорика, яка звучала у звукозаписі, передавала біль, трагізм незламної та нескореної України. Вшанувати пам’ять Героїв прийшли очільник громади, працівники міськради та виконкому, керівники державних установ, школярі, молодь, жителі міста, побратими. Вони поклали квіти та запали лампадки біля стенда, на якому є фото загиблих воїнів.

 – Десять років в Україні неспокій – іде жорстока війна, – каже з сумом ведуча Оксана Вайда. – Тисяча українських захисників гине, захищаючи рідний дім і нашу Батьківщину. Захищаючи цілісність і незалежність нашої держави, гинуть наші кращі сини і доньки. Білими ангелами відлітають вони у небеса, залишаючи про себе тільки пам’ять, яку ми, живі, повинні свято берегти та передавати з покоління в покоління. Рік тому за ініціативи  Перечинської міської ради було започатковано створення скверу Героїв. Місце, яке знову і знову буде нагадувати нам про подвиг Героїв сьогодення, про наше горе і біль, про війну. Подвиг наших захисників надихає нас боротися і надалі, крок за кроком наближати омріяну Перемогу та довгоочікуваний мир. Сквер Героїв – це місце тиші, місце пам’яті, куди кожен може прийти у будь-який час і низько вклонитися, віддати шану і помолитися за вічний спокій наших захисників, – додала.

У вступному слові міський голова Іван Погоріляк зауважив, що Перечину – 625 років з часу першої письмової згадки. Насправді славетний Перечин значно старший. «Хотілося б, щоб ця дата була святом, як було у попередні роки. На жаль, маємо великі втрати у російсько-українській війні. На сьогодні з нашої невеликої громади вже нема 40 чоловік: 25 наших Героїв віддали життя, боронячи нашу державу, ще 6 знаходяться безвісти зниклими, один – у полоні, 8 військовослужбовців померли за наслідками цієї страшної війни. Понад два роки тому російський агресор переступив не тільки межу нашої держави, а і межу людяності та християнської моралі. На своєму шляху він знищує нашу державу. Сьогодні закликаю всіх згадати наших Героїв, які віддали життя за нас з вами, за те, щоб ми з вами могли хоча б відзначати річницю з часу першої письмової згадки. Це 25 полеглих наших земляків, це двоє полеглих із 68-го батальйону, який дислокується у Перечині. І хочу, щоб ми подякували всім воїнам нашої громади, а це півтисячі, які захищають територіальну цілісність України, майбутнє наших дітей зі зброєю в руках. Ми пишаємося кожним нашим військовослужбовцем, кожним Героєм. Низько вклоняємося родинам, рідним загиблих наших бійців. Вічна їм пам’ять. Слава Україні!»

Ведуча оголошує хвилину мовчання: «У цю сумну хвилину згадаймо всіх Героїв, які віддали життя за рідний дім, за рідну Україну, за наші сни, за мирне майбуття. Схилімо голови в скорботі перед загиблими Героями Перечинської територіальної громади, які загинули боронячи цілісність  і єдність нашої країни». Звучить метроном, присутні низько схиляють голови. Потім несуть квіти і лампадки до  стенда.

Скромні урочистості

О 16 годині в Центрі культури та дозвілля відбулися урочистості з врученням нагород за вагомий внесок у розвиток громади та оголошено ім’я Почесного громадянина міста Перечин. Глядацьку залу заповнили святково одягнені люди. Серед гостей були депутати різних рівнів, представники влади, бізнесу, з міст-побратимів Словаччини. У фойє експонувалися роботи місцевих художників.

Солісти Тетяна Кречко, Микола Годований та Валерія Галас своїм чудовим виконанням гімну громади «Перечинська наша громада» задали тон святкового вечора.

Уродженка села Сімер, солістка обласної філармонії Мирослава Швах-Пекар виконала акапельно Гімн України. Присутні стоячи підспівували, тримаючи руку на серці.

Весела музика та атмосфера, ярмарок, виставка тварин, дитячі ігри та розваги для всіх вікових категорій, безліч виступів юних та дорослих артистів, гіркові гості, смачні наїдки та напої, феєрверк – ось таким завжди був День народження Перечина. Повномасштабна війна внесла свої корективи, поставила на паузу ті речі, які ми так цінуємо і любимо. Але незважаючи на тягар війни, який кожен з нас відчуває, життя триває, а наша згуртованість у такий час є локомотивом змін, економічних рушіїв, нових ідей та проєктів.

Перечинська ТГ за підсумками 2023 року оцінки фінансової спроможності територіальних громад на першому місці в Закарпатській області та на 68-му серед 1438 громад України. І це прекрасний результат, який спільною працею досягнуто завдяки керівництву, бізнесу та жителям громади.

Протягом двох годин зі сцени неодноразово звучали слова подяки нашим захисникам, мужнім воїнам, які стоять на варті нашого з вами спокою та завдяки яким ми сьогодні можемо зустрітися та вести відносно повноцінне життя.

Наші воїни-земляки привітали жителів громади з Днем міста. Відеоролик,  який записали на бойових позиціях, проектувався на екрані.

У залі були присутні ветерани російсько-української війни. Їм висловили подяку і вручили нагороди за виявлену мужність і самовідданість щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності України, а також за високу професійну військову майстерність. Почесну місію виконали Іван Погоріляк, заступник Закарпатської ОДА-ОВА Юрій Гузинець та начальник Краматорської міської ВА Олександр Гончаренко. Грамотами Закарпатської ОДА-ОВА та подяками Перечинської міської ради нагороджено: солдата 128-ої окремої ГШБ, учасника бойових дій російсько-української війни Віктора Вербу; старшого солдата кулеметного взводу 1-го батальйону 65-ої окремої механізованої бригади Михайла Дубчака; старшого солдата 1-го стрілецького  відділення 2-го стрілецького взводу 2 стрілецької роти Юрія Лупича; головного сержанта батареї 3-го батальйону 65-ої окремої механізованої бригади Василя Герича; стрільця-зенітника 128-ої ОГШБ Юрія Кречка; солдата-розвідника розвідувального взводу 4 батальйону Олександра Кутлика.   

Зауважу, торік у цьому ж залі Перечинська міська рада започаткувала партнерство з містом Краматорськ, яке наразі є прифронтовим форпостом Донецької області та важливим  стратегічним пунктом для українських військових та цивільно-гуманітарних служб.

І.Погоріляк вручив сертифікат на автомобіль швидкої допомоги для військових. І це вже 23-ій автомобіль для ЗСУ від Перечинської ТГ.

Музичні подарунки для присутніх були від інструментального ансамблю «Музичні сердечка», Станіслава Поповича (на саксофоні виконав мелодію пісні «Рідна мати моя») та Мирослави Швах-Пекар.

Почесним громадянином став лікар

З 2004 року в Перечині започатковано добру традицію відзначати Почесного громадянина серед місцевих жителів та жителів інших країн. Цього року звання «Почесний громадянин міста Перечин» цілком заслужено присвоєно лікарю ортопеду-травматологу Перечинської лікарні Дмитру Юрійовичу Шейку. Пан Шейко у медичній галузі працює 23 роки. Пацієнти характеризують його як хорошого фахівця, професіонала своєї справи, людину з великим та чуйним серцем, яка готова завжди прийти на допомогу, всіх вилікувати. До цього всього він ще є і активний житель рідного Перечина.

 У суботу провели низку спортивних заходів для дітей, а також відкрили спортивний майданчик у с.Сімерки.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах