163275
16:37 26.052024

У Хусті відкрили новий дитячий садок: допоміг уряд Угорщини. Фото

Життя 2441

25 травня у Хусті відбулася знакова подію, на яку чекали батьки та малеча не один рік. Діти отримали нову установу, де проводитимуть час і готуватимуться до шкільного життя. Мова – про відкриття дошкільного підрозділу Хустської гімназії №4 (школи з угорською мовою навчання).

Урочисту церемонію крім 40 вихованців закладу та їхніх батьків розділили: генеральний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкої, ведучий консул консульства Угорщини в Берегові Іштван Бучко, директор благодійного фонду «Карітас» імені святого Мартина Ференц Фегер, голова Верхньотисянського округу Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йожеф Шарі, в.о. Хустського міського голови Василь Губаль, його заступники, начальниця управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради Олеся Калинич, настоятель римо-католицького храму Св. Анни та Йоакима о. Олександр Сулінчак, куратор храму Іштван Товт, директорка Хустської гімназії №4 Марія Соколович та інші гості, причетні до відкриття дитячої установи.

Слід зазначити, що садок справді сучасний, затишний, ошатний, із просторими приміщеннями, різними забавами для малечі та гарно оздобленим повір’ям, гральними майданчиками. Ініціювали його зведення стали парафіянам римо-католицького костелу імені святої Анни та Йоакима міста Хуст, а настоятель храму отець Олександр Сулінчак особисто курував усі роботи.  Проєкт реалізовувався у рамках програми «Розвиток ЗДО у Карпатському басейні» за підтримки уряду Угорщини та дякуючи тісній співпраці із Закарпатським обласним благодійним фондом «Карітас Святого Мартина».

Відкрилося свято хвилиною мовчання та вшануванням пам’яті тих, хто поліг на війні. Відтак отець Олександр Сулінчак освятив заклад та подякував усім, хто доклав зусиль для того, аби садочок нарешті відчинив двері для малюків, побажавши при цьому плідної і результативної праці колективу ДНЗ та успіхів маленьким вихованцям.

Почесні гості поділилися враженнями про подію та запевнили у подальшій співпраці між Закарпаттям та Угорщиною.

«Зараз Україна проживає надскладні часи, у державі триває війна. Але ми всіляко підтримуємо українців, закарпатців. Щиро прагнемо миру і допомагаємо у різних напрямках сусідам. Це – і гуманітарна сфера, і відбудова та зведення освітніх установ, дошкільних закладів, оздоровниць, і рекреація, і багато інших спільних проєктів, які постійно реалізовуємо. Заклад, що відкрився на базі Хустської гімназії №4 – не тільки для угорських дітей, його може відвідувати і малеча з українських родин. Ми хочемо, щоб діти мали гідні умови і хороше майбутнє. Персоналу бажаю приємної роботи, а також витримки у такий непростий період», – розповів «Карпатському об’єктиву» ведучий консул консульства Угорщини в Берегові Іштван Бучко.

«Заклад будувався досить довго, але головне, що зараз він функціонує. Наша організація доклала всіх зусиль, аби він запрацював. Ми займалися організацією фінансування, тобто – отримували кошти і спрямовували їх у дію. Фактично пройшли непростий шлях, проводили багато зустрічей, вирішували проблемні питання. Але тепер маємо насправді чудовий результат і вірю, що ті, для кого ми власне усе й робили, про кого піклувалися, почуватимуться у стінах дошкільної установи щасливими, життєрадісними, впевненими у собі та задоволеними», – запевнив директор благодійного фонду «Карітас» імені святого Мартина Ференц Фегер.

«Відкриття дошкільного закладу – приємна подія для нашої громади. Тим більше, що установа – для дітей. Дякую представникам угорського уряду та благодійному фонду «Карітас», усій команді, яка працювала над реалізацією ідеї за те, що допомогли втілити в життя проєкт, подарували малечі гарну установу, яка буде наповнена сміхом іграми та радістю. Міська рада в подальшому буде утримувати цей структурний підрозділ і виплачувати заробітні плати працівникам», – зазначив в.о. Хустського міського голови Василь Губаль. 

У перший же день відвідин садочка діти активно знайомилися між собою, сміялися, бавились. Тим часом батьки не приховували радості та дякували тим, хто допоміг у будівництві та облаштуванні установи, зокрема, Жужанні Горват, яка надала під зведення ДНЗ власну ділянку, а також кожному, хто фінансував та зводив об’єкт.

«Тішуся, що син відвідуватиме саме цей, дійсно комфортний дитячий заклад європейського зразка. Тут створено всі необхідні умови для того, аби дітки почувалися у безпеці та цікаво і змістовно проводили час. Впевнена, що кожен вихованець буде задоволеним, адже з малечею працює команда чудових вихователів та наставників», – наголосила мама одного підопічних ДНЗ з Вірка Браїла.

Віршами та запальними танцями вітали присутніх як маленькі вихованці дитсадка, так і учні Хустського ліцею №4.

Відтак подяками було нагороджено всіх, хто вніс свій посильний вклад у відкриття дошкільного дитячого закладу. А після перерізання символічної стрічки усі бажаючі могли оглянути садок та ознайомитися з умовами, в яких проводитиме час малеча.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах