162662
11:26 12.052024

Дитсадок «Теремок» Перечина відзначив 40-річчя своєї діяльності

Життя 2856

10 травня дошкільний навчальний заклад №4 ясла-садок «Теремок» Перечинської міської ради відзначив 40-річчя своєї діяльності. Знаходиться у мікрорайоні «Штати».

Рівно 40 років тому він відчинив двері своїм першим вихованцям. Їх було 90.

Розділити радість прийшли колишні вихованці, їхні батьки, бабусі і дідусі, колишні працівники дитсадка та просто жителі громади.

На території закладу, просто неба, була встановлена сцена, на якій відбувся святковий концерт за участі вихованців «Теремка», теперішніх та колишніх. Поруч було розташовано низку локацій: «Теремківські смаколики» (тістечка, напої, фрукти та полуниця, кава, чай, водичка від закладу), «Спіймай свою вдачу» (лотерея та передбачення), «Вправні рученята» (виготовлення святкових листівок), «Творча майстерня» (аквагрим, малювання крейдою), «Спорт – це здоров’я» (ігри зі спортивним інвентарем). Можна було «порибалити», взяти участь у флешмобі, запускати кораблики. Для фотосесій облаштували кілька місцин. Кожен знайшов для себе тут щось цікаве та корисне, чудово провів час разом зі своїми рідними та друзями.

Микола Годований – ровесник та колишній вихованець «Теремка». Народився 17 січня 1983 року. Обоє його дітей – син Миколка та донька Агнеска також були вихованцями цього дитсадка.

– Спочатку мене водили батьки у ясла-садок, що знаходився напроти римо-католицького костела. З 1985 по 1989 рік був вихованцем «Теремка». Про садок спогади якнайкращі: вихователі читали нам казки, грали у різні ігри, готувалися до різних свят, вчили віршики. Хороші були і няні. Кухарі готували смачні страви – все з’їдали. На музичних заняттях співали, танцювали. Було весело, цікаво. Не віриться, що роки так швидко пролетіли, – поділився спогадами Микола.

Першим керівником закладу була Марія Турицька. На посаду завідуючої ясел-садка №4 «Теремок» була призначена у грудні 1983 року, на якій пропрацювала 37 років. За час роботи зробила вагомий внесок у розвиток дошкільної освіти Перечинщини, за що неодноразово була нагороджена грамотами та подяками. Їй присвоєно почесне звання «Почесний громадянин міста Перечин».

Кореспондентці «Карпатського об’єктива» Марія Михайлівна розповіла історію «Теремка»:

10 травня 1984 року відкрив двері для маленьких жителів Перечина відомчий заклад дошкільної освіти «Теремок» заводу «Стеатит». Директором заводу на той час був Омельян Станіславович Щерба. У центрі Перечина, по вулиці Гагаріна, діяв тригруповий садок. Його закрили. І 90 дітей перевели сюди. Протягом літа набирали нових дітей. З вересня 1984 року садок поповнився: і з трьох груп стало шість, з них дві ясельні: група раннього віку і молодша перша, в яких нараховувалося 40 дітей. А в чотирьох дошкільних групах було по 30 дітей. Отож, мали 160 вихованців.

Будівля повністю відповідала всім сучасним нормам та стандартам. Садок був забезпечений усім необхідним інвентарем, меблями, великим просторим харчоблоком із найновішим на той час обладнанням та пральнею. Із новопризначеною завгоспкою Іриною Мешко завезли до садка все: ложки, ножі, тарілки, чашки.

У приміщенні для дітей були облаштовані просторий музичний зал із спортивною гімнастичною стінкою, кабінети завідувачки, психолога, методиста та медпрацівника. Заклад розрахований на 6 груп (4 дошкільні і 2 ясельні).

На території закладу облаштовано 6 ігрових майданчиків з тіньовими навісами та функціонував літній басейн.

Але після занепаду потужного заводу «Стеатит» в грудні 1991 року підприємство передало дошкільний заклад на баланс Перечинської селищної ради. Саме в той час кількість груп скоротилася з 6-ти до 2-ох.

Колектив, батьки та громадськість відстояли право дитсадка на існування, не дали забрати будівлю під гімназію або початкову школу. Продовжували здійснювати набір дітей, залучаючи їх також і з навколишніх сіл. Завдяки цьому садок став працювати на повну потужність, став 6-ти груповим, маючи 145 вихованців із штатним розписом 36 працівників.

Таким чином дитсадок працював до 24 лютого 2022 року. У зв’язку з початком повномасштабної війни в Україні садок для дітей був закритий. І на його базі було облаштовано 113 місць для тимчасового перебування ВПО із постраждалих територій України. Були створені всі необхідні умови для їхнього проживання. З березня по вересень 2022 року дитсадок прихистив біля 600 ВПО. Коли чисельність ВПО почала зменшуватися (люди знайшли роботу, квартиру, виїхали за кордон, поїхали додому тощо), постало питання повернення дітей до дитсадка. У короткі терміни були облаштовані укриття для дітей та персоналу. Але відкрити вдалося лише три дошкільні групи, що пов’язано з значною міграцією мешканців міста. Наразі ситуація змінюється, люди повертаються до своїх домівок, і може в майбутньому вишукаються можливості для відкриття інших груп.

За все існування дитсадка йому щастило на вірних та небайдужих людей, які знаходили можливості підтримати його у тяжкі часи. Назву їх: це – Омельян Щерба, Йосип Ганич, Анастасія Пекар, Мирослава Гуранич, Марта Закорчевна, Андрій Вишняк, Мирослав Чомоляк, Армен Петросян, Василь Тимко, Володимир Бабич, Микола Годований, Богдан Ганич, Вікторія Іванченко, Тетяна Ерделі.

Користуючись нагодою хочу щиро подякувати моїм дорогим і чудовим колегам. Шановні, ви завжди були моєю підтримкою і опорою, ви для мене стали справжніми та вірними друзями. Дякую за спільну роботу, за теплу і дружню атмосферу в колективі, за відмінний настрій. Бажаю всім вам подальших успіхів, великих досягнень. Я вірю у вас і надіюся, що ви зможете подолати всі перешкоди та труднощі і за підтримки місцевої влади та відділу освіти відновити роботу всіх 6-ти груп, – Марія Михайлівна завершила свою детальну і цікаву розповідь на оптимістичній ноті. – Усім нам бажаю перемоги, миру та злагоди.

Останній рік «Теремок» очолює Ільдіка Мондок.

Приємно, що на наше свято прийшло багато людей, колишні випускники, батьки. Ми працюємо над тим, щоб відкрити ще групи, насамперед ясельну. Наразі діють три групи, вихованцями є 60 діток. В колективі – 20 чоловік, але не всі працюють на повну ставку. Двері нашого садочка завжди відкриті, – додала Ільдіка Степанівна.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах