24564
08:30 8.052024

На Закарпатті майже 5 тис. українців отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медгарантій

Життя 475

З початку 2024 року 4 903 пацієнти та пацієнтки безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень на Закарпатті. Це мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія. Ці дослідження є пріоритетними в Програмі медичних гарантій. Їх вартість оплачує Національна служба здоров’я медичному закладу, який має відповідний договір. Загалом по всій Україні з початку року НСЗУ виплатила понад 231 млн грн закладам за проведені обстеження.

«Для успішного лікування онкології значну роль відіграє раннє виявлення захворювання. Зокрема, це стосується раку молочних залоз, який посідає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок. Проте світова практика показує, що його можна успішно лікувати при виявленні на ранніх стадіях. Саме тому серед пріоритетних пакетів Програми медичних гарантій є мамографія, яку пацієнткам віком від 40 років рекомендується проходити регулярно. Від початку року на Закарпатті цю послугу отримали вже майже 1,7 тис. пацієнток, що є одним з найбільших показників з-поміж усіх пакетів із ранньої діагностики раку. Майже 1,8 тис. пацієнтів зробили фіброгастроскопію, понад 900 – колоноскопію, майже 250 – бронхоскопію, майже 150 – цистоскопію, а гістероскопію – більше 150 осіб», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

Як зробити обстеження безоплатно?

Щоб пройти безоплатно обстеження, необхідно отримати є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Лікар має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження при наявності ризиків новоутворень:

  • мамографія, колоноскопія – вік від 40 років;
  • цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія – від 50 років.

У межах пакетів пацієнту безоплатно гарантується:

  • консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;
  • аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);
  • власне обстеження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);
  • проведення біопсії (за необхідності);
  • місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;
  • надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;
  • надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії);
  • опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;
  • надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Ознайомитися з повним переліком послуг можна на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2024» (п. 1-3, 5-6, 11).

Пройти дослідження безоплатно можна як в комунальних, так і приватних медичних закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу. Так, за пакетом «Мамографія» на Закарпатті договори уклали 7 медзакладів, за пакетом «Колоноскопія» – 15, за пакетом «Бронхоскопія» – 11, за пакетом «Гістероскопія» – 10, за пакетом «Езофагогастродуоденоскопія» – 16, та за пакетом «Цистоскопія» – 11.

Звертаємо увагу, що пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря можуть отримати послугу безоплатно за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

Знайти адреси та телефони закладів з договором із НСЗУ можна на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій»: https://cutt.ly/0eqITwGf. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть необхідну назву пакету у фільтрі «Група послуг». Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор підкаже контакти найближчого закладу.

Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах