161868
12:32 24.042024

У реабілітаційному центрі села Ратівці облаштували соляну кімнату

Життя 694

Центр медико-соціальної реабілітації ім. святого Михайла в селі Ратівці Ужгородського району був створений 6 років тому для фізичної та психологічної реабілітації вихованців Будинку соціального захисту дітей ім. святого Михайла. На сьогодні тут займаються дітьми до 18 років, які живуть у Великодоброньському дитячому будинку «Добрий самаритянин», а також іншими дітьми з різних куточків області, які регулярно приїжджають на заняття. Маленьких пацієнтів приймають фізіотерапевти, логопеди, масажисти, психологи, фахівці, які працюють з аутистами. Нещодавно за сприяння Ужгородського ротарі-клубу та підтримки іноземних донорів у закладі облаштували соляну кімнату.

– У нашому Будинку соціального захисту дітей наразі живуть 24 вихованців, у центрі реабілітації щодня проводяться заняття. До нас потрапляє багато дітей з проблемами, які потребують лікування. Часто батьки відмовляються від сеансів через респіраторне захворювання дитини. Тому ми подумали, що в такому разі корисною буде соляна терапія. Так виникла ідея, а Ротарі-клуб підтримав її. Ми чекали півтора року, поки здійсниться наша велика мрія. Треба було визначити, який саме простір ми хочемо, наприклад без вікон. Це виявився масштабний проєкт. Раніше в цій кімнаті був масажний кабінет, – розповіла директорка центру Мелінда Ветровська, показуючи оновлене приміщення.

Відомо, що соляна кімната дуже корисна в лікуванні астми, бронхіту, респіраторної алергії, хронічних захворювань легенів, респіраторних недуг. Крім того, допомагає при крупі, сінній лихоманці, гаймориті, запаленні вух, горла, голосових зв’язок, але також може бути ефективною й при різних шкірних захворюваннях та проблемах із суглобами.

Учасники Ужгородського ротарі-клубу, як зазначила його голова Ольга Травіна, щасливі, що цей проєкт вдалося реалізувати. Вони завжди раді допомогти, щоб центр міг надавати малечі якомога більше послуг.

– Співпраця Ротарі-клубу та ратівського реабілітаційного центру триває багато років. Ми підтримуємо постійний зв’язок, знаємо проблеми та потреби закладу. Тепер допомагаємо втретє. Завдяки угорському, німецькому, італійському та французькому Ротарі-клубам придбали різноманітні тренажери для спортзалу. Згодом купили два кондиціонери для третього поверху. А наразі облаштували цю чудову соляну кімнату за фінансування німецького Ротарі-клубу. Ми обрали цей заклад як об’єкт підтримки не випадково, адже знаємо, наскільки важливо сприяти реабілітації дітей з інвалідністю, – наголосила Ольга Травіна. Стосовно планів на майбутнє, то вона зазначила, що війна перекроїла їхню діяльність. Тепер ротарійці зосередилися на підтримці сімей внутрішньо переміщених осіб та військових, які проживають на Закарпатті, а також на відпочинку дітей. Утім сподіваються, що це не останній спільний проєкт із реабілітаційним центром.

Голова Міждержавного комітету Україна – Угорщина Роберт Рояк з першого дня війни майже щодня спілкується з очільником Ротарі Угорщини та угорськими Ротарі-клубами. Користуючись нагодою, він подякував партнерам за значну допомогу, яку вони надали з початку війни до сьогодні.

– Завдяки Ротарі-клубу Будапешта ми встановили контакти з клубами Мілана, Парижа та Берліна. Між нами зав’язалася дружба, що триває вже третій рік. За їхньої підтримки сьогодні ми відкриваємо цю соляну кімнату, яка є продовженням глобального гранту, створеного завдяки міжнародній співпраці. За участю Ротарі-клубів чотирьох країн: Угорщини, Німеччини, Італії та Франції – ми вже змогли передати цьому центру велику кількість реабілітаційного обладнання, яке допомагає одужувати дітям з обмеженими фізичними можливостями. Соляна кімната була створена завдяки фінансуванню чотирьох берлінських клубів.

Кімнату оформила українська компанія з використанням лікувальної солі, доставленої зі Словаччини. Було також придбано іонізувальний апарат для підтримки необхідного мікроклімату.

У церемонії відкриття взяв участь і народний депутат Михайло Лаба. Він, зокрема, висловив вдячність усім, хто долучився до реалізації цього великого проєкту. Адже в нинішній складний період важливо, щоб увага й підтримка міжнародних меценатів до Закарпаття та в цілому до України тривала й надалі, зазначив депутат.

– Багато проєктів було реалізовано тут за сприяння колишньої сільської голови, представниці Ротарі Тетяни Андрусь. Зокрема 10 років тому – з голландськими партнерами. Ми також підтримуємо зв’язок з Еммою Ніколсон, членкинею британської палати лордів. За її сприяння змогли збагатити кілька дитячих установ різними засобами, наприклад у Солотвині та Сваляві.

Ратівський реабілітаційний центр радо приймає всіх, хто потребує допомоги, послуги для дітей доступні за наявності діагнозу та направлення лікаря. Лікування безкоштовне, але на добровільній основі приймається фінансовий внесок.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах