161304
09:55 12.042024

У Берегові відбулася традиційна акція «Вірш на площі»

Життя 1852

У місті Берегово з нагоди Дня угорської поезії ГО «Pro Cultura Subcarpathica» влаштувала вже традиційну акцію “Вірш на площі”. Щороку в цей час учасники акції та усі небайдужі мають змогу водночас зачитати вірш одного з угорських поетів, як, до прикладу, цього року це стала поезія Мигайа Ваці «Még nem elég». Через війну в Україні захід провели в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ.

На початку присутніх привітала керівниця «Pro Cultura Subcarpathica» Крістіна Молнар. У своїй промові вона зазначила, що спільне декламування віршів розпочалося в 2015 році, вже проводиться вдесяте та дуже рада, що ця подія так популярна, що і показує велика кількість учасників та присутніх.

Їх також привітав консул Консульства Угорщини у місті Берегово Міклош Юстін. «Поезія – це міст, який з’єднує нас із минулим і сьогоденням, та покаже нам шлях у майбутнє. Бажаю, щоб поезія завжди націлювала нас на добро».

« Ми, угорці, любимо вірші. У наших віршах закладена душа, філософія, спосіб мислення та світогляд угорського народу, а завдяки нашій специфічній мові наші вірші цікаві та різноманітні. Рада, що так багато зібралося відсвяткувати День угорської поезії», – розповіла президентка ЗУІ ім. Ракоці ІІ та громадської організації Ілдика Орос.

Потім настав довгоочікуваний момент, момент, якого чекали всі присутні – спільне декламування вірша. Обраний для заходу вірш продекламувала Вікторія Орбан, співробітниця ГО, а потім цей самий поетичний твір прозвучав у виконанні всіх присутніх.

Близько 500 учнів з 20 закладів загальної середньої освіти, з усієї області взяли участь у цій акції та спільно виконали вірш угорського поета Мігайа Ваці.

На завершення заходу відбувся концерт, де зі сцени також лунали пісні та інші вірші у виконані митця з Угорщини Адама Беретка.

Подібно до попередніх років, наприкінці дня всі охочі мали змогу поставити свій підпис на портреті поета.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах