161297
08:45 12.042024

В УжНУ відкрили виставку військових трофеїв «Портал у війну: на лінію вогню» 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс»

Життя 723

У ректораті УжНУ відбулось відкриття виставки здобутків “Портал у війну: на лінію вогню”, яку організувала 10 окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс”. До урочистостей долучився міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, який перебуває з робочим візитом на Закарпатті.

Три дні, з 10 до 12 квітня, можна відвідати експозицію трофеїв з фронту, фотовиставку “Війна очима гірського піхотинця”, кулінарний майстерклас польової кухні, тренінг з тактичної медицини, танкові бої, військовий кінозал, стрілецький тир, майстерклас з аеророзвідки та інші інтерактиви.

Оксен Лісовий розповів, що вже минуло більше року з тих пір, як він зробив свій останній постріл у бік ворога, і нині знаходиться на іншій “службі”, проте війна не відпускає, як і всіх українців: “Війна в нашій свідомості надовго. Кожен з нас щодня живе з відчуттям небезпеки та виклику і найголовніше – з почуттям вини і потреби робити щось для того, щоб Україна перемогла. Бо це війна не армій, а екзистенційна війна – війна цінностей, війна вибору, війна всередині кожного громадянина, коли він зранку прокидається з думкою: “що я можу зробити сьогодні”. Тому дуже важливо, що такі інтелектуальні центри як Ужгородський національний університет – один з кращих вишів країни, який динамічно розвивається та будує нову культуру вищої освіти, разом з військовими створює можливість долучитись до духу війни, до цих “залізяк”, якими рвуть душу нашої нації люди без душі. Вагомо, щоб ми відчували те ж, що відчувають герої на фронті, що відчувають поранені, полонені, що відчувають родини загиблих. Щоб ми задумались про той важкий вибір, який робить людина, яка йде на фронт. Адже страшно буває всім, навіть найсміливішим військовим, які йдуть на завдання, не знаючи, чи повернуться з нього”.

Привітав гостей університету ректор УжНУ Володимир Смоланка: “Кожна людина, яка відвідає виставку протягом цих днів, відчує тугу, адже перед нами матеріальні ознаки болі, яку переживає наш народ унаслідок війни. А з іншого боку, ми можемо відчути бойовий дух наших військових, високий моральний рівень нації, яка продовжує боротися за вільне майбутнє. Щиро дякую всім військовослужбовцям, зокрема 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”, які дозволяють нам працювати та робити свій внесок у перемогу. Обов’язково огляньте експозиції та приводьте друзів, знайомих, приходьте з дітьми, для яких приготовані окремі інтерактиви, щоб наблизитись до подвигу наших героїв”.

Ужгород став 5-м містом, у якому відбулась ця виставка. Перед цим її могли відвідати у Івано-Франківську, Києві, Коломиї та Чернівцях. Катерина Шашликова, молодший лейтенант 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади, ділиться ідеєю заходу: “Наша бригада створена у 2015 році і в нас є музей, де зібрані експонати війни до повномасштабного вторгнення. Тож з часом виникла ідея зробити окрему виставку військових артефактів, які були отримані в боях після 24 лютого 2022 року. А також створити цикл заходів у різних містах країни, які об’єднуватимуть військових та цивільних і виховуватимуть патріотичний дух населення. Ці дні будуть наповнені різними інтерактивами, як для дітей, так і для дорослих, щоб відчути єдність між нами. Побачити на власні очі військові трофеї, потримати в руках зброю, поспілкуватись із військовими – це зовсім інший досвід, ніж спостерігати за цим через екран смартфонів чи інших ґаджетів”.

Про це повідомляє Медіацентр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах