161280
21:47 11.042024

«Двоє»: у Генконсульстві Угорщини в Ужгороді експонували виставку відомого творчого подружжя

Життя 5253

Продовжуючи тему мистецьких династій в Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгороді представили творчий дует Бориса та Вікторії Кузьми, які вже посідають почесне місце в сучасному мистецтві Закарпаття.

Урочисте відкриття виставки відбулося 11 квітня в Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгород за участі тимчасово виконуючого обов’язки Генконсула Ласло Віди. На захід також завітали посадовці, митці та журналісти.

– На щастя, Борис Кузьма не потребує особливого представлення, оскільки він не лише чудовий живописець та графік, але й культурно-мистецький організатор, громадський діяч. Також він очолює Закарпатську організацію

Національної Спілки Художників України вже понад 23 років поспіль, – зазначив Ласло Віда. – Особисто мені дуже імпонують його роботи, які сягають кращих традицій закарпатського малярства 20 ст. Борис Кузьма вже мав виставку в нас, але насолодитися роботами його прекрасної дружини Вікторії ми можемо вперше. Її картини розкривають нові можливості художньо-естетичного вираження. У своїй творчості Вікторія та Борис, хоча і йдуть різними шляхами, але ця виставка показує спільний мистецький світогляд. Подружжя назвало свою виставку «Двоє» і ця назва, на мій погляд, дуже влучна. Вона підкреслює, що бути разом це завжди вище, ніж жити й творити порізно. Дозвольте мені провести аналогію між Україною та Угорщиною. Разом ми можемо бути більше, ніж поодинці. Тому дуже приємно, що розпочався діалог між керівництвом Угорщини та України, з метою розвитку добросусідських відносин та багатосторонньої співпраці.

Присутня на виставці мистецтвознавець Олена Приходько наголосила, що працювати в творчому дуеті надзвичайно складно, але й надзвичайно відповідально.

– В особі своєї дружини ти бачиш першого глядача, першого критика і доброзичливу суддю. Водночас відчуваєш величезну відповідальність перед нею та усіма нами. На мій погляд, дует Бориса та Вікторії є надзвичайно гармонійним. Звісно, коли поряд працюють дві потужні творчі особистості, вони підсвідомо відчувають взаємовплив. Мова про творчі ідеї, які художники виношують, глибоку духовність, яка їх єднає, – зауважила пані Олена.

Загалом на виставці презентовано близько 20-ти робіт митців. Творчість Бориса та Вікторії Кузьми, як два гармонійні мистецькі світи, які попри все залишилися індивідуальними.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах