160719
08:45 28.032024

Відбулася офіційна зустріч директора Карпатського біосферного заповідника з головою Нересницької громади

Життя 519

27 березня 2024 року відбулася зустріч директора Карпатського біосферного заповідника Рибака М.П. з головою Нересницької громади Гасинця В.І.

Учасниками зустрічі з боку Заповідника також були – заступник директора з наукової роботи Гамор Ф.Д., начальниця відділу наукових основ сталого розвитку, підготовки та реалізації грантових проектів Йонаш І.Д., заступник начальника відділу ВПЕ та ВПР Регуш В.В. та начальник Верхньотересвянського ПНД відділення Сойма Ю.Ю., а з боку Нересницької сільської ради – заступник голови Фіцай А.В. та начальниця фінансового управління Мурга І.М.

Микола Рибак проінформував учасників зустрічі про виконання Указу Президента України від 02.01.2022 № 5/2022 «Про зміну меж території Карпатського біосферного заповідника»”, стан справ зі сплати земельного податку до Нересницької громади і важливість об’єднання зусиль щодо фінансування створення Музею природних та культурних цінностей історичної Мараморощини на базі Широколужанського ПНД відділення КБЗ.

Своєю чергою Василь Гасинець висловив велику зацікавленість і підтримку ідеї розвитку рекреаційної та еколого-освітньої інфраструктури на території Карпатського біосферного заповідника і проінформував присутніх про реалізацію проектів в громаді щодо створення вело маршрутів тощо. Відмітив важливість включення проектів розвитку громади до регіональної Стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2027 року.

Федір Гамор детально розповів про напрацювання Заповідника в питанні створенням Музею природних та культурних цінностей історичної Мараморощини, зокрема звернув увагу на підготовку проектної ідеї щодо створення Музею до Плану заходів з реалізації регіональної Стратегії у 2024-2027 рр. та наявність у Заповіднику розробленої проектно-кошторисної документації на проведення капітального ремонту наявних приміщень та оформлення права постійного користування землею площею 0,2 га, яку за рішенням сесії Нересницької сільської ради було виділено Карпатському біосферному заповіднику.

Також Федір Гамор підкреслив, що концепція Музею спрямована на популяризацію історичної спадщини місцевості, а також букових пралісів, які є частиною єдиного в Україні Об’єкту Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», разом зі сприянням сталому розвитку прилеглих територій.

Для прикладу – європейські країни вже досить давно успішно використовують бренд спадщини ЮНЕСКО та біосферних резерватів для приваблення туристів, просування продукції місцевого виробництва та залучення додаткових інвестицій в громади.

Домовились про підготовку Заповідником проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку Нересницької сільської ради щодо створення умов для розвитку сільського та екологічного туризму і рекреації, ведення традиційного господарювання та охорони довкілля у межах території природно-заповідного фонду на 2024-2025 рр. та проекту Меморандуму про наміри і співробітництво в питанні створення Музею природних та культурних цінностей історичної Мараморощини на території Широколужанського природоохоронного науково-дослідного відділення.

Після розгляду зазначених документів домовились винести на розгляд сесії ради питання виділення відповідного співфінансування на створення Музею.

Підсумовуючи результати обговорення порушених питань, директор Заповідника звернувся до представників громади з пропозицією пришвидшити розгляд запропонованих документів на сесії ради та виділення першого траншу фінансування заходів за відповідною Програмою та запевнив, що Заповідник за власні кошти у стислі терміни проведе коригування кошторисної документації Проекту створення Музею природних та культурних цінностей історичної Мараморощини до цін 2024 року.

Загалом, учасники зустрічі погодились на обмін інформації про результати співробітництва в питанні сталого розвитку території громади та сприяння з боку громади у збереженні цінних природних комплексів на території заповідника.

Про це повідомляє Карпатський біосферний заповідник.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах