160190
10:20 18.032024

У Берегові відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848-1849 років

Життя 2234

Вшанування хоробрих – Героїв революції та війни за незалежність 1848-1849 років згадали в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ в місті Берегово.

1848-49 роки були вирішальним моментом у житті угорців. Жменька молодих людей думала, що вони зможуть змінити ситуацію, зможуть самі здобути свободу. Революція перемогла, визвольна боротьба провалилася, але пам’ять про героїв живе в історії до сьогодення.

15 березня керівництво, викладачі та студенти інституту вшанували пам’ять героїв покладанням вінків.

Захід розпочався виконанням національної молитви угорців. Після цього присутні змогли почути декламацію Біянки Молнар, студентки 3 курсу спеціальності «Облік і оподаткування» Вищого професійного навчального закладу.

Консул Угорщини в Берегові Іштван Дебнар інтерпретував слова прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана:

«Шановні співвітчизники! У 1848 році угорська нація була прапороносцем свободи. Березнева молодь не лише вимагала відповідального уряду, скасування цензури та рівності перед законом, але й прагнула нарешті жити в Європі, в якій наші нації хочуть повставати разом, пліч-о-пліч. Ще здалеку видно світло сторожових вогнів угорської свободи. Зрозуміло, що ми, угорці, просимо повернути вільну, гідну та сильну Європу, яка змогла зберегти мир на власній землі та рішуче виступила проти будь-яких уявних чи прихованих спроб викорінити мову та культуру своїх корінних меншин».

Після цього викладач кафедри історії та суспільних наук Ференц Молнар представив студентам основні події революції 1848-49рр. та боротьби за свободу. Лаборант кафедри філології Ферку Сільвестер виконав «Народну пісню» Шандора Петефі.

На завершальному акорді заходу керівництво та викладачі ЗУІ ім.Ф.Ракоці ІІ, керівники Фахового коледжу ЗУІ, благодійного фонду «Геніус», громадської організації «Про Культура Субкарпатіка», Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, а також керівники міста поклали вінки пам’яті до пам’ятної дошки Кошута на стіні університету Ракоці та розмістили вінки біля пам’ятника Шандора Петефі.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини