160174
10:13 18.032024

Річницю Угорської революції відзначили і в Тячеві

Життя 863

Представники угорської громади міста Тячів 15 березня теж відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років. В огляду на війну пам’ять героїв революції і цьогоріч вшанували біля пам’ятника Кошута в центрі міста тихим покладанням вінків.

Вшанування розпочалося в місцевій реформатській церкві святковим богослужінням.

Присутніх привітав пастор Карой Ласло. Він зокрема зазначив, що в Європі були два народи, які ніколи не нападали на інших: голландці та угорці. Проводячи паралель між двома народами, пастор зазначив, що обидва створили свою батьківщину і побудували свою державу ціною важкої боротьби. За його словами, угорська нація заселила пустий регіон, куди її послав Бог тисячу років тому. Однак, відколи існує держава, вона ніколи не нападала на іншу країну, вона хотіла жити в мирі з усіма народами. На жаль, як засвідчує історія, так не сталося, угорців кілька разів намагалися підкорити. Угорський народ за тисячу років зазнав багато труднощів, але не полишав надії.

Дипломат Консульства Угорщини в Берегові Ґерґей Трієб у своєму привітанні наголосив: спільне вшанування пам’яті зміцнює національну ідентичність, національні свята нагадують про минуле, звертаються до сьогодення. За словами консула, угорці вважають революцію 1848 року однією з найславетніших епох у своїй історії. «У березні 1848 року нація знайшла себе, а угорці знайшли один одного», – зазначив дипломат. Він також зачитав вітальний лист прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Голова Верхньотисянського регіонального осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йожеф Шарі під час виступу наголосив, що любов до свободи героїв Угорської революції зразкова, це саме та любов, з якої можна черпати сили у всі часи: «Наша понадтисячолітня історія навчила нас любити свободу і незалежність. Цей невеликий народ, затиснутий між двома великими світами, завжди боровся і вів свою боротьбу за свободу. Ми повинні завжди пам’ятати про 15 березня, тому що ті молоді герої підтвердили цю любов до свободи». Він висловив сподівання, що наступне покоління братиме приклад з попередників, і щороку схилятиме голови, вшановуючи пам’ять. Розмірковуючи про поточну політичну ситуацію, Йожеф Шарі зазначив: «Ми завжди повинні боротися за нашу свободу. Особливо на тлі мовних законів та законів про освіту це питання знову актуальне. Воно на часі і в Європі, бо з нас хочуть зробити європейців, як колись за радянської влади, коли нам хотіли нав’язати радянську людину. Вони хочуть, щоб нації певною мірою відмовилися від своєї національної ідентичності. Не робімо цього! Для цього ми зібралися і для цього ми відзначати свято 15 березня щороку», – наголосив очільник осередку.

Після виконання національної молитви угорців присутні поклали вінки до пам’ятника Лайоша Кошута, розташованого в центрі міста.

Еніке Вараді/Várady Enikő/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини