160162
12:15 18.032024

Річницю Угорської революції в Ужгороді відзначили тихим покладанням квітів

Життя 1058

В обласному центрі з нагоди 176 річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1848-49 років представники місцевої угорської громади традиційно зібралися біля пам’ятника Шандору Петефі. Вшанувати пам’ять колишніх героїв уже вкотре, на жаль, мали можливість лише у вузькому колі.

У рамках заходу Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї зачитав лист прем’єр-міністра до закордонних угорців:

«У 1848 році угорська нація стала прапороносцем свободи. Молодь вимагала не лише відповідального уряду, скасування цензури та рівності перед законом, але й прагнула нарешті жити в Європі, нації якої хочуть стояти разом, пліч-о-пліч, а не на руїнах одна одної. Вони вірили, що свобода – це не перевага сильнішого над слабшим, більшості над меншістю, а що вона, перш за все, служить створенню миру, безпеки та процвітанню всіх людей. Вони залишили нам духовний спадок, скріплений їхньою кров’ю, а саме, що ми не можемо ані на йоту поступитися нашою національною незалежністю заради дружби з кимось чи на чиїсь погрози.

Світло сторожових вогнів угорської свободи і сьогодні видно на далекі відстані. Воно проголошує, що ми, угорці, просимо, вимагаємо відновити ту вільну, гідну та сильну Європу, яка могла зберігати мир на власній землі та рішуче виступала проти всіх відкритих чи прихованих спроб викорінити мову та культуру своїх корінних меншин. «Хай буде мир, свобода і розуміння!» – йдеться у листі Віктора Орбана.

Лівія Балог, голова Ужгородського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), депутат обласної ради, у свою чергу, наголосила:

– Для керівництва і членів Товариства угорської культури Закарпаття особливо важливо відзначати національне свято 15 березня, адже угорська нація, угорська національна держава створилася після революції 1848 року. Про це ми згадуємо і нагадуємо щороку в Ужгороді біля пам’ятника Петефі. В останні роки пандемія, а затим війна не дозволили організувати масове відзначення цієї події. Але навіть якщо це відбуватиметься у вузькому колі, якщо зберуться лише керівництво громадських організацій, їхні члени, лише кілька людей, все одно важливо вшановувати цей день, адже всі ми – частина угорської нації, і закарпатські угорці в тому числі.

Головний секретар Закарпатської реформатської церкви Янош Гедер попросив Божого благословення на присутніх, на закарпатців, які переживають лиха війни, матерів, які втратили дітей, сиріт.

– Почуй наші благання, наші молитви, збережи нас, розрадь і зміцни! Дай нам, Господи, майбутнє, яке Ти підготував! Благослови свій народ! Дозволь нам із щирим серцем згадати, подякувати за всі блага, якими Ти нас обдарував, довіряючи Тобі, боротися з вірою, бачити майбутнє, Господи, благослови нас! – молив пастор.

Після виконання національної молитви угорців присутні – представники Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, громадських організацій, учні місцевого угорськомовного ліцею – поклали вінки до пам’ятника.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини