160020
14:39 13.032024

На Закарпатті можна буде вакцинуватися в аптеці

Життя 1891

Клінічна ситуація з інфекційних хвороб в області залишається напруженою, проте вживаються всі заходи, щодо її контролю. З початку 2024 року на території Закарпаття було зареєстровано 551 випадок інфекційних захворювань. Утім, це тільки на 2% більше, ніж попереднього року. Поступово інфекційні захворювання повертаються на допандемічні рівні. У цьому році на інфекційні недуги хворіли переважно дорослі – 59%. Діти – 41%. На першому місці – це кишкові інфекції, далі йде туберкульоз, відтак вакцинокеровані інфекції. Про це під час брифінгу розповіла Вікторія Тимчик, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України.

– У нас є також зростання вірусних гепатитів, зокрема гепатиту А, лептоспірозу, спостерігався ріст ГРВІ (під час перевищення епідемічних порогів захворіло 28 тис. закарпатців). У 2024 році ми зафіксували 376 випадків коронавірусної хвороби, з них 2 – летальні. Щодо профілактики грипу, то у цьому епідемічному сезоні виконано 2750 щеплень проти грипу, 98 за минулий тиждень, – розповіла Вікторія Тимчик.

Також головна епідеміологиня області розповіла, що днями Кабінет Міністрів затвердив постанову, яка відкриває доступ для вакцинації в аптеках, як це відбувається в країнах ЄС та США. Таке рішення Уряду зробить вакцинацію ще ближчою та доступнішою.

Аптека, яка отримала ліцензію на медичну практику, одразу після продажу вакцини зможе зробити щеплення. Для цього вона повинна забезпечити наявність потрібного обладнання й інструментів, проходження фармацевтами навчання щодо безпеки вакцин, правил організації й техніки проведення щеплень, надання домедичної допомоги за невідкладних станів.

Уряд передбачив спрощену процедуру отримання ліцензії на медичну практику для аптек та спрощені вимоги, якщо ліцензія передбачає виключно проведення вакцинації.

Рішення Уряду набирає чинності через три місяці після його опублікування. За цей час будуть проведені консультації та верифікований перелік суб’єктів господарювання, які виявлять бажання отримати ліцензію та проводити вакцинацію фармацевтичними працівниками.

Вакцинувати проти сезонного грипу вони зможуть уже наступного епідсезону 2024/25 років.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах