159813
15:10 8.032024

Одним з унікальних і неповторних заповідних масивів є Широколужанський

Життя 753

Історія заповідання почалася ще у 50-х роках ХХ століття, коли на цій території було створено державний ландшафтний заказник. У 1979 році ця територія передана під охорону Карпатському заповіднику.

Масив розташований на південних схилах гірського хребта Красна. Особливою цінністю є збережений суцільний масив букових пралісів, що у 2007 році увійшли до об’єкту Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Відповідно до Указу Президента України «Про зміну меж території КБЗ» від 02 січня 2022 року № 5/2022, до Широколужанського заповідного масиву долучили 821 га Тарасівського лісництва філії «Мокрянське ЛМГ» ДП «Ліси України». Саме ця територія стала об’єктом досліджень науковців ботанічної лабораторії на початку березня місяця.

За результатами польових спостережень новоприєднаних заповідних територій, виявлено оселища Резолюції №6 Бернської конвенції, зокрема мезотрофні і евтрофні рослинні угруповання гірських струмків та заболочені стариці, що формують річку Лужанка. Саме у верхів’я річки Лужанка на нерест заходить «червонокнижний» лосось дунайський.

Серед суцільного масиву букового лісу наявні лучні біогалявини, де описано локалітети білоцвіту весняного, що занесений до Червоної книги України. Серед снігових проталин спостерігали білий килим цвіту цього неповторного ранньовесняного виду рослин.

Також, виявлено на скельних місцях осередки інших рідкісних видів рослин, які занесені до міжнародних червоних списків, зокрема листовик сколопендровий, аспленій волосоподібний.

Про це повідомляє Карпатський біосферний заповідник.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах