159622
08:45 4.032024

Угорська школа народної творчості «Туліпан Танода» провела інструментально-освітні дні «Тюльпан»

Життя 2172

1-2 березня в місті Берегово провели музично-освітні дні «Тюльпан». Навчання організувала дитяча школа мистецтв та угорська школа народної творчості «Туліпан Танода». Місце надав Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ.

На відкритті присутніх привітала Анджеліка Кепіч, директорка “Туліпан Танода”. Вона зазначила, що мета програми – популяризувати на Закарпатті угорські народні музичні інструменти, народні ігри та ремесла, надати можливість викладачам обмінюватися досвідом та підвищувати професійну освіту.

На дводенних музично-освітніх днях виступила з практичною демонстрацією та лекцією Каталін Балатоні, заступник державного секретаря з громадської освіти Міністерства внутрішніх справ Угорщини. «Культурний капітал, який мають угорці, з одного боку, визначає нашу «людську природу» та коріння нашої національної ідентичності, а з іншого боку, ми можемо чудово застосувати його в різноманітних педагогічних процесах. Історія навчила нас вміти виковувати силу зі зла і вміти черпати радість із болю», – сказала пані Каталін.

Вона нагадала, що закарпатські угорці вже два роки змушені жити у складних умовах. За її словами, у цій складній ситуації, якщо музика звучить голосніше і співає голосніше, це додає сили, тому що «спів, танці, музика і гра змивають страх».

Ілдика Орос, президентка ЗУІ, як ведуча заходу, зауважила: “Кожен викладач має внутрішню потребу розвиватися та вчитися, зустрічатися з колегами, з якими можна поділитися своїми думками. Одним із елементів цього є ці курси, а також підготовка інструкторів Tulipán Tanodák”.

У рамках програми відбулися теоретичні та практичні заняття на народних інструментів для вчителів Закарпаття.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах