159548
12:14 1.032024

Побачив світ черговий номер літературного журналу «Разом»

Життя 1338

Консульство Угорщини в Берегові, Товариство угорської творчої інтелігенції Закарпаття 27 лютого організувало презентацію чергового випуску літературного журналу «Разом» (Együtt), збірки «Пером за мир у тіні російсько-української війни», а також нової книги закарпатської письменниці Тімеї Шрек «Цвях диявола» (Ördögszeg). 

«Разом» – не лише єдиний на Закарпатті угорськомовний літературний часопис, але й важлива творча майстерня, яка протягом понад двох десятиліть свого існування надає підтримку талановитій молоді, котра розправляє свої крила.

На початку заходу присутніх привітав очільник консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар. Під час виступу він зокрема подякував закарпатським митцям за те, що вони своєю творчістю, працею та витримкою продовжують живити літературу та мистецтво на Закарпатті, незважаючи на війну.

«Коли обмежуються права нацменшини, необхідно, щоб усі бачили, що є сенс плекати угорську культуру, зберігати національну ідентичність, захищати освіту рідною мовою. Адже культура несе в собі не лише знання та освіту, а й мораль», – наголосив дипломат. «Нинішній захід – гідний символ того, що закарпатські угорці пишаються своїм минулим і будують майбутнє. Я хочу подякувати митцям, завдяки яким усе це є можливим», – додав Іштван Дєбнар та побажав митцям подальших успіхів та плідної творчої праці.

Відтак головний редактор журналу «Разом», закарпатський поет, письменник, Ласло Варі Фабіан представив черговий номер літературного часопису, а також видання «Пером за мир у тіні російсько-української війни» та «Цвях диявола». 

Книга «Пером за мир у тіні російсько-української війни» – це збірка творів авторів журналу «Разом» на антивоєнну тематику, написаних протягом 2014 – 2024 років. 

«Митець, творча людина під час подій, коли проливається так багато крові невинних людей, або хоче забутися, втекти від реальності, або ж дати якось художню відповідь. І відповіді ці з’являються у вигляді віршів, прозових творів, інтерв’ю», – зазначив Ласло Варі Фабіан.

«У книзі охоплений десятирічний період, від 2014 року дотепер, адже за цей час у житті мешканців Закарпаття, зокрема угорців, відбулося чимало змін, і твори, які були відібрані, відображають ці зміни», – розповіла щодо видання редакторка Юдіта Семере.

«У книзі «Цвях диявола» я зібрала казки та оповідання з мого дитинства, а також певні історії з мережі. Наприклад, легенди про Довбуша я переформулювала з власної точки зору», – зазначила авторка Тімея Шрек.

«Наші письменники не відкладають пера, навіть у ці складні часи вони вірять у позитивні зміни», – зазначив, у свою чергу, голова Товариства угорської творчої інтелігенції Закарпаття Дьордь Дупка. 

Далі присутні на заході автори – Тімея Шрек, Ґерґей Марчак, Катерина Карпаті, Ласло Варі Фабіан, Дьордь Дупка – зачитали уривки зі своїх творів. 

На завершення з авторським музичним номером «Тут і зараз» виступив Володимир Балацький (творчий псевдонім Піткін).

Після цього учасники мали можливість поспілкуватися у невимушеній атмосфері. 

(K. K./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини