159503
12:12 29.022024

На Закарпатті проводяться загальні збори місцевих осередків ТУКЗ-КМКС

Життя 1385

У місцевих осередках Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) протягом минулого тижня відбулися загальні збори.

У Хусті місцевий осередок ТУКЗ-КМКС провів загальні збори 25 лютого. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих на війні героїв та померлих членів організації.

Про діяльність організації протягом минулого року прозвітував її голова Йосип Козма. Наразі місцевий осередок нараховує 852 членів. Організація намагається проводити традиційні заходи відповідно до ситуації.

Директорка Хустської угорськомовної школи Марія Соколович під час свого виступу наголосила, що очікує більшої активності угорської громади Хуста. «Важливою ознакою цього стало би збільшення кількості учнів школи, а не зменшення. Але тут потрібне ваше позитивне ставлення», – підкреслила директорка.

Про фінансовий стан організації доповіла голова ревізійної комісії Валерія Альбрехт.

Місцевий осередок ТУКЗ-КМКС Вишкова провів загальні збори традиційно в стінах будинку-музею Шандора Фодо. Присутні вшанували пам’ять загиблих на війні, а також нещодавно померлого заступника голови обласної організації Йосипа Борто. З доповіддю про роботу за минулий рік виступила очільниця місцевого осередку Габріелла Сабов. Зокрема вона наголосила, що, незважаючи на труднощі, у селищі провели традиційні вшанування національних пам’ятних дат. Через війну кількість членів місцевого осередку ТУКЗ-КМКС, а також численність місцевої угорської громади значно скоротилися, але ті, хто залишився, зберігають навчальні та культурні заклади.

До заходу долучився також голова Вишківської селищної територіальної громади Ярослав Гайович. Він подякував ТУКЗ-КМКС та уряду Угорщини за допомогу, а депутатам від «КМКС» – за роботу.

Після заходу присутні вийшли на місцеве кладовище, щоб покласти вінки на могилу засновника Товариства угорської культури Закарпаття Шандора Фодо з нагоди його дня народження та річниці утворення організації. До заходу долучилися й представники Солотвинського осередку ТУКЗ-КМКС. Перед присутніми виступив голова Верхньотисянського регіонального осередку організації Йожеф Шарі, котрий відзначив духовність та масштабну роботу Шандора Фодо, завдяки якому Товариство угорської культури Закарпаття стійко працює вже 35 років.

Йожеф Шарі був присутній і на засіданні місцевого осередку ТУКЗ-КМКС у Хусті. Під час свого виступу він наголосив на важливості передплати газети «Карпатолйо», яка створена «для нас і пише про нас». Щодо об’єднання територіальних громад, то, на його думку, воно не сприяє інтересам угорської громади Верхньотисянського регіону, бо внаслідок їхнього створення частка угорців у загальній кількості населення в кожній громаді суттєво зменшилася. Попри це, слід підтримувати угорців, особливо в діаспорі.

Місцевий осередок села Велика Бийгань провів загальні збори також 25 лютого. Присутніх привітав голова організації Янош Симчера, котрий прозвітував про роботу протягом 2023-го. За його словами, на початку навчального року десятеро першокласників отримали навчальне приладдя за посередництва Товариства, яке допомогло місцевим мешканцям долучитися й до соціальних програм БФ «КМКС».

У заході взяв участь також Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї. Під час свого виступу він висловив вдячність «великим людям, які з початку війни, уже понад 24 місяці, залишаються на батьківщині, активно працюють, будують майбутнє, надають допомогу всім українцям, які її потребують». Дипломат запевнив у подальшій підтримці урядом Угорщини громадян країни. «Бажаю, щоб якомога швидше можна було продовжувати роботу, збереження традицій та розвиток громади в мирі», – зазначив Йожеф Бачкаї.

Голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін, у свою чергу, торкнувся теми українсько-угорських відносин, наголосив на важливості роботи Товариства угорської культури Закарпаття, депутатів фракцій «КМКС» ПУУ в радах органів місцевого самоврядування та відзначив допомогу й підтримку уряду Угорщини.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах