159493
08:18 29.022024

У Генконсульстві Угорщини в Ужгороді відкрили виставку художника-авангардиста Лавранта Бокотея

Життя 2204

Перша у цьому році виставка Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород – це справжня барвиста феєрія. Бокотей Лаврант – створив власний упізнаваний та неповторний стиль у живописі. Митець поєднує в своїй художній практиці такі програмні течії, як абстрактний експресіонізм та сюрреалізм. Коротко про цілий світ – лейтмотив творчості митця. 

Урочисте відкриття виставки творів художника відбулося, 28 лютого, в холі Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді за участю Генконсула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бочкаї. На захід також завітали шанувальники мистецтва, посадовці, митці та журналісти.

– Лаврант Бокотей народився на Іршавщині. Попри те, що родина його планувала обрати для нього професію лікаря, він вступив до Львівського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва. Картини Ван Гога, Тиводара Чонтварі-Костки мали вирішальний вплив на встановлення митця. Після отримання диплому розпочався його незвичний життєвий шлях з особливою творчою мандрівкою, яка пройшла через Крим, Сибір, Мукачево, Чинадієво, – зауважив Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї. – Дозвольте подякувати художнику за те, що він надав свої роботи й ми мали змогу організувати цю виставку. Попри війну, яка, на жаль, триває вже два роки, на Закарпатті продовжується культурне життя. Бажаю, щоб ця руйнівна закінчилася нарешті у 2024 році й щоб наше життя змогло повернутися у звичне русло. Переконаний, що у такі важкі часи ще більш важливо проводити такі мистецькі заходи. Гляньмо на картини Лавранта Бокотея, які доводять, що життя – прекрасне і ним потрібно дорожити. 

 Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета висловив майстру вдячність за вагомий внесок у розвиток культури краю, вміння майстерно відтворювати у своїх роботах індивідуальну мову, власний неповторний мистецький світ. Та принагідно подякував керівництву Генконсульства за підтримку художників краю та організацію мистецьких заходів, які вкрай потрібні у сьогоденні.

На вернісажі також був присутній сам автор виставки Лаврант Бокотей, який подякував всім відвідувачам та наголосив, що планує й надалі творити.

Тож глядачі мали можливість побачити три скульптури та близько дванадцяти полотен майстра, які без сумніву зачаровують. 

Варто зазначити, що роботи художника знаходяться в приватних колекціях та музеях багатьох країн світу (Німеччина, Угорщина, Америка, Туреччина, Румунія, Норвегія, Україна, Канада, Англія, Єгипет).

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини