159381
14:15 26.022024

Закарпатський угорський інститут запроваджує навчання за трьома новими спеціальностями

Життя 908

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ 23 лютого провів перший у цьому році День відкритих дверей. У фойє навчального закладу зібралося кілька сотень майбутніх абітурієнтів, які мали можливість поспілкуватися з викладачами та отримати інформацію про роботу інституту та його структурних підрозділів.

Присутніх першим привітав відповідальний секретар приймальної комісії навчального закладу Аттіла Товт, котрий передав слово президенту Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос. «Наш вищий навчальний заклад акредитований в Україні, але не підтримується державою, має статус приватного. Це означає, що фінансову підтримку ми отримуємо від Угорщини, працюємо згідно з українським законодавством. Інститут був заснований закарпатськими угорськими організаціями – Товариством угорської культури Закарпаття (КМКС), Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством, Закарпатською реформатською церквою. Утримується Угорщиною через Фонд «За закарпатський угорський інститут». Наразі навчання безкоштовне, студенти також отримують стипендію», – повідомила Ільдико Орос. «Відповідно до закону про вищу освіту ми намагаємося створити всі можливості для розвитку студентів. Тут ви можете не тільки опанувати професію, а стати освіченими, для чого надаємо широкий спектр можливостей», – додала президент інституту.

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко, у свою чергу, звернув увагу на різноманітність навчальних програм. Цього року заплановано прийом на 17 спеціальностей на бакалаврат і на 10 на магістратуру. Крім того, інститут запроваджує навчання за трьома новими спеціальностями – англо-німецький, англо-угорський та українсько-угорський перекладач. Ректор закликав майбутніх абітурієнтів подавати заявку для складання національного мультипредметного тестування, побажав успішного його складання та запросив долучитися до вступної кампанії інституту.

Проректори вишу Дюло Фодор та Адальберт Рац поінформували про можливості, які надає навчальний заклад, поруч із навчанням. Проректор з наукової роботи та питань якості освіти Дюло Фодор ознайомив із інфраструктурою інституту, а також із можливостями, які пропонуються студентам. Серед них зокрема, можливість долучитися до програм, які дають можливість студентам паралельно навчатися за кордоном. Проректор з навчально-методичної роботи Адальберт Рац вказав на багатогранність інституту та звернув увагу на важливість вивчення мов. «Наші безкоштовні факультативні мовні курси дають змогу вивчати різні мови світу. Також ми тут надаємо можливість кожному засвідчувати свої знання тією мовою, в межах якої він почувається найбільш впевнено», – наголосив проректор. Він також розповів про так зване дуальне навчання, це можливість вивчати спеціальність у двох закладах: в закарпатському інституті та у виші в Угорщині. При успішному завершенні такого навчання випускники отримують одночасно два дипломи – український та угорський, що значно розширює можливості для подальшого просування.

Директор Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Катерина Шовш та директор Закарпатського угорського ліцею Дора Корей коротко розповіли про роботу очолюваних ними навчальних закладів. Більш детальну інформацію бажаючі зможуть отримати під час проведення Днів відкритих дверей, які триватимуть у цих навчальних закладах. У Фаховому коледжі зокрема цей захід планують провести 20 березня.

Відтак Аттіла Товт поінформував про стан проведення вступної кампанії, але наголосив, що керівництво інституту ще чекає на остаточні вказівки Міністерства освіти і науки України. Він також представив керівників кафедр і коротко ознайомив із різними спеціальностями.

Насамкінець голова студентського самоврядування Левенте Сабов розповів про студентське життя та його принади.

Після цього бажаючі мали можливість ознайомитися із облаштуванням інституту та отримати інформацію про можливості, які надають різні відділи вишу.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини