159192
13:58 20.022024

На Закарпатті вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні

Життя 2343

20 лютого в Україні вже вдесяте відзначили День пам’яті Героїв Небесної сотні.

Цей день було запроваджено Указом президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні».

Саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20-го – від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони ввійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної сотні.

На площі Народній в Ужгороді, біля пам’ятного знака борцям за свободу і незалежність України, поклали лампадки й хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих та подвиг учасників Революції гідності. 

– Рівно десять років тому сталися трагічні події – розстріл Небесної сотні. Це боротьба, яка триває століттями. На жаль, ми не можемо ніяк відірватися від росії. У нас своє бачення розвитку нашого народу. Це європейський шлях… Молодь, яка стала на захист наших інтересів, нашого майбутнього. Пам’ятаємо про те, що наш шлях боротьби триває зараз на фронті. Однак у тилу теж потрібно працювати, щоб наші військові були забезпечені всім необхідним, – зазначив очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Зі свого боку, голова обласної ради Роман Сарай зауважив, що вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні надзвичайно важливе. 

– Це той момент, коли Україна та українці чітко визначилися зі своїм європейським майбутнім. Коли ми сказали «ні» російському агресору. Десять років ми боремося за наше європейське майбутнє. За майбутнє своїх дітей, за майбутнє нашої країни, – зауважив Роман Сарай.

Варто зазначити, що 105 Героям Небесної сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція й Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах