159131
14:09 19.022024

На Закарпатті курців стане менше? Цигарки суттєво подорожчають

Життя 2743

Невдовзі на любителів палити чекають дуже неприємні зміни. У цьому році вартість тютюнових виробів суттєво зросте. Підвищувати ціну планують, щоправда не зразу, а поступово, оскільки торгові мережі мають доволі значні запаси цигарок, закуплені за старими цінами. Проте новина зовсім не порадує курців.

Із чим це пов’язано

Справа в тому, що наша держава взяла на себе зобов’язання перед Євросоюзом щороку збільшувати акциз на тютюнові вироби на 20%. Це – доволі значна сума.

Зокрема, у 2025 році розмір акцизного збору мав би досягти рівня мінімального в країнах ЄС – €90 за тисячу штук. Це – приблизно €1,8 за пачку.

Проте поки що сильно хвилюватися не варто, оскільки через інфляцію цього найближчим часом у нас не станеться. Але в сусідніх європейських країнах, для прикладу, акциз уже перевищує цю позначку.

Зростання цін неминуче

Подорожчання тютюнових виробів у цьому році є неминучим. Зокрема, у бюджеті вказана бюджетна ставка акцизу на цигарки з фільтром та без фільтра і її збільшено з 1587, 64 гривень до 18881, 17 гривень за 1 тисячу штук, тобто – на 20 %.

Крім того, мінімальне податкове зобов’язання зі сплати акцизу невдовзі також зросте на 20%. А саме: із 2097,12 до 2516,54 гривень за тисячу штук.

Яких цін чекати

Скажімо, пачка українських цигарок може коштувати в середньому 87 гривен – подорожчає щонайменше на 14 гривень. Цигарки середнього класу стануть дорожчими мінімум на 15 гривень. Їхня вартість стартуватиме від 93 гривень. Що ж стосується преміум-сегменту, то тут подорожчання буде найбільш суттєвим – від 18 гривень. Пачка таких цигарок обійдеться більше ніж у 108 гривень.

В Уряді пояснюють такі кроки просто. Якщо в нас зараз цигарки «Camel Blue» коштують 105 гривень, то у Польщі за них доводиться викласти 178,5 гривень і така різниця в ціні, мовляв сприяє контрабанді.

Утім чи зменшиться потік контрабанди через такі радикальні кроки – питання риторичне, адже найчастіше за кордон вивозиться продукція з підпільних цехів.

Що ще нового

Із 2024 року цигарки маркуються вже по-іншому. Новації запропонувало ще торік МОЗ.

Відтепер 65% площі пачки мають займати ілюстрації з зображеннями хвороб, які може викликати паління і текст, який попереджає курців про наслідки шкідливої звички.

Крім того, на пачках повинен бути QR-код із посиланням на сервіс Центру громадського здоров’я «Я кидаю палити».

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах