159122
11:30 19.022024

Берегівський міський осередок ТУКЗ-КМКС провів загальні збори

Життя 1991

14 лютого у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ відбулися загальні збори Берегівського міського осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС).

Відкрив зустріч очільник міського осередку Іштван Молнар, котрий представив запрошених гостей. Серед них зокрема: Іштван Буцко, провідний консул Угорщини в місті Берегово, Ґейза Орос, заступник голови Берегівської міської територіальної громади, Йожеф Шін, голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС, Кароліна Дорчі, очільниця фракції «КМКС» Партія угорців України в Берегівській міській раді.

Протокол засідання вела Адрієн Мандзяк, керівниця офісу Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС, обов’язок рахувати голоси на засіданні делегували Пейтеру Гусару та Лівії Саєнко.

Після ознайомлення та схвалення питань порядку денного голова організації прозвітував про роботу за минулий рік, у якому зокрема розповів про проведені протягом 2023 року заходи.

З огляду на події в країні більшість запланованих заходів не проводили, були лише тихі вшанування та покладання у вузькому колі. Незважаючи на це, міський осередок ТУКЗ-КМКС зробив усе можливе для відзначення пам’ятних дат, вшанування пам’яті предків, підтримки молоді місцевої громади.

«Минулий рік був також про збереження громади, – зазначив Іштван Молнар. – Для ТУКЗ-КМКС було важливо надавати підтримку місцевій угорській громаді у цей важкий період, об’єднувати її, проводити заходи. Крім того, ми надали підтримку найкращому учневі Берегівської гімназії №6 ім. Анни Горват, у проведенні конкурсу декламаторів поезії та прози «Віра, надія та любов» у Берегівському ліцеї ім. Ґабора Бетлена, передали навчальне приладдя та підручники першокласникам шкіл міста та долучилися до акції «Хліб угорців», в рамках якої рекордна кількість, 84 місцевих фермерів зібрали 2 670 кілограмів пшениці».

Протягом минулого періоду фракція «КМКС» ПУУ Берегівської міської ради поповнилася двома новими членами в особі Дьордя Майороші та Дьордя Чурея. Очільник міського осередку висловив їм вдячність за представлення інтересів угорської громади Берегова у ці непрості часи.

Відтак про питання, що стосуються Берегівської міської територіальної громади, поінформував Ґейза Орос. «Через війну фонд розвитку та утримання настільки малий, що місцева адміністрація не має можливості планувати нові проєкти розвитку у 2024 році через дефіцит коштів. Відповідно до бюджетних законів і планів, які набули чинності 1 січня, можемо фінансувати лише щоденні роботи з утримання міста – ремонт та оплату освітлення, вивіз сміття, прибирання», – повідомив він. «Усі решта проєктів цього року реалізовуватимуться лише за підтримки Угорщини. Такими є розчистка каналу Верке, розбудова системи водовідведення на вулицях Чайковського, Йожефа Бема, Виноградній горі», – додав Ґейза Орос.

Після цього присутніх привітала Кароліна Дорчі, котра поінформувала про діяльність фракції «КМКС» у громаді. «Останні п’ять років – це період випробувань. Але ми, депутати, сумлінно працюємо, намагаємось виконувати завдання навіть у цей воєнний час, – зазначила очільниця фракції. – Кошти, які спрямовувалися на розвиток, зараз вилучені з міського бюджету, тому цього року можуть бути реалізовані лише ті проєкти, які підтримуються Угорщиною в рамках грантових програм».

«Важливим позитивним моментом, попри низку негативних, є те, що ТУКЗ-КМКС піднімало свій голос у великій політиці проти обмежень прав, які мали місце протягом останніх десяти років. Товариство угорської культури Закарпаття відіграло важливу роль у переговорах із цього питання, за результатами яких у грудні минулого року Верховна Рада України прийняла рамковий закон, який може відновити наші конституційні права, котрі ми мали раніше, зокрема зберегти наші угорськомовні навчальні заклади. Крім того, позитивні зрушення є і щодо вільного використання мови у різних сферах», – наголосила Кароліна Дорчі.

Консул Іштван Буцко під час виступу подякував Берегівському осередку ТУКЗ-КМКС за роботу щодо відстоювання інтересів закарпатської угорської громади та допомогу тим, хто залишився на батьківщині. Дипломат також запевнив у подальшій підтримці уряду Угорщини, щоб люди не втрачали надії та витримки й у тіні війни.

Йожеф Шін, у свою чергу, наголосив на важливості діяльності ТУКЗ-КМКС, підсумував роботу фракцій «КМКС» у районній та обласній радах. Він також закликав поруч із негативом фокусуватися на позитивах. Зазначивши, що реформатська церква оголосила 2024-й роком оновлення та надії, й ми також повинні керуватися цими думками.

Звіт дисциплінарної комісії представила Вікторія Товтин, а про фінансову діяльність місцевого осередку поінформувала Адріенн Мандзяк.

Кількість членів Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС протягом останніх п’яти років постійно зменшувалася і на початок 2024-го становить 903 осіб.

Присутні на засіданні представники одноголосно схвалили роботу організації за минулий рік.

Насамкінець Іштван Молнар подякував за довіру, за роботу протягом минулих років, висловив надію на плідну роботу і в подальшому, а також на якнайшвидше настання миру.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах