157735
09:31 15.012024

Надмогильну плиту Дезидерія Задора оновили за підтримки Угорщини

Життя 1372

11 січня на кладовищі «Кальварія» в Ужгороді урочисто передали оновлену надмогильну плиту Дезидерія Задора, виготовлену з громадської ініціативи за матеріальної підтримки Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

Звертаючись до присутніх, яких, незважаючи на холодну погоду, зібралося чимало, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї нагадав: «У 2022 році ми відзначали 110-річчя від дня народження піаніста, композитора, дослідника народної пісні та педагога Дезидерія Задора. Тоді й виникла ідея відреставрувати його могилу на кладовищі «Кальварія» в Ужгороді. У 2022 році завадила війна, але до кінця 2023-го задум вдалося реалізувати. Проведення робіт з повагою та вдячністю підтримало Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді, адже життя не зупинилося, незважаючи на війну, й Угорщина намагається в усьому допомагати Україні та місцевим громадам». Дипломат висловив окрему вдячність ініціаторці оновлення, колишній студентці митця Ілдиці Молнар, Тарасу Руснаку, який виготовив плиту, а також Петру Сарвашу, котрий спроєктував надмогильну плиту.

Йожеф Бачкаї наголосив, що ми вшановуємо багатогранний талант Дезидерія Задора, який назавжди вписав своє ім’я в історію культури Закарпаття. Він має неабиякі заслуги в популяризації класичної музики, а як композитор і виконавець надав закарпатській музиці європейського статусу. Поряд з Іштваном Мартоном Дезидерій Задор є знаковою постаттю в історії музики Закарпаття та Угорщини. Усі закарпатці, незалежно від національності, поважають його як людину, котра уособлює особливу, різноманітну історичну й культурну спадщину регіону, а також спільні цінності жителів Закарпаття та Центральної Європи: толерантність і повагу одне до одного, прийняття, солідарність, відкритість до діалогу.

«Музичне мистецтво Закарпаття неможливо уявити без Дезидерія Задора, який разом з Іштваном Мартоном створив окрему композиторську школу. Про визнання та повагу нащадків свідчить те, що в 1991 році Ужгородське музичне училище було назване на честь композитора. Заклад випустив на шлях музичного мистецтва та музичної педагогіки тисячі студентів, багато з яких підвищили авторитет закарпатської музичної освіти й за межами України. Я радий, що його учні та громада бережуть пам’ять про митця і що був виготовлений дуже гарний, витончений надгробок, яким ми всі можемо пишатися», – підсумував Генеральний консул.

Директор департаменту культури обласної адміністрації Євген Тищук, високо оцінюючи особистість і діяльність Дезидерія Задора, зазначив, що пам’ять про нього живе у творах, які виконують сучасні музиканти. З іншого боку, має бути місце, куди ми можемо прийти і згадати видатного педагога. Таким стане оновлений надгробок, який звертає увагу на справу життя Дезидерія Задора своєю формою у вигляді піаніно.

Директорка Ужгородського музичного фахового коледжу ім. Дезидерія Задора Світлана Стегней, говорячи про значущість події, від імені колективу та студентів подякувала всім, хто зробив усе для того, щоб у композитора був гідний надгробок. За її словами, син Дезидерія Задора, Іштван, часто відвідує Ужгород і завжди заходить до музичного училища.

Слова пошани видатному музиканту висловив і голова Закарпатського осередку Національної спілки композиторів України Віктор Теличко. Піаніст, педагог, лауреат Премії ім. Дезидерія Задора наголосив, що разом з Іштваном Мартоном Дезидерій Задор залишив глибокий слід у європейській культурі й дуже відрадно, що здійснилася його мрія про коледж, а також спільна мрія про Закарпатський осередок спілки композиторів, який протягом 29 років популяризує твори та виховує нові таланти.

«У ці буремні часи музика відіграє важливу роль, приємно слухати твори закарпатських композиторів. Ми збережемо пам’ять про них і зробимо все можливе, щоб їхня музика тішила душі тисяч людей», – зазначив Віктор Теличко.

Маріанна Сокач, очільниця фортепіанного відділу Ужгородського музичного фахового коледжу ім. Дезидерія Задора, розповіла, чому оновлення надмогильної плити було важливим.

«У мене багато теплих спогадів про Дезидерія Задора. Коли я була студенткою, навчаючись у класі Маріанни Валковської, я вперше почула про нього як про чудового піаніста та виконавця. Потім так склалося, що він був головою комісії на державному іспиті, тоді я познайомилася з ним особисто. Це була приємна, відверта, відкрита людина і музикант з глибокими знаннями. Коли я вже працювала в музичному училищі, то мала за честь виконувати його фортепіанний концерт на виступі, організованому з нагоди 80-річчя Дезидерія Задора. Його музика дуже романтична, сповнена закарпатських інтонацій, віртуозного імпульсу, і за її фактурою відчувається, що він був чудовим піаністом. Того року наша школа була названа на честь Дезидерія Задора. Мені також було дуже приємно, що у 2017-му ми заснували конкурс піаністів його імені. Цей захід вдалося провести двічі. На жаль, у 2020 і 2022 роках втрутилася епідемія коронавірусу, згодом війна, але я дуже сподіваюся, що ми зможемо знову організувати конкурс піаністів у березні», – наголосила Маріанна Сокач.

(rv/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини