156798
13:47 18.122023

Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей провела в Бергові різдвяне свято

Життя 913

16 грудня Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей уже вдесяте провела традиційне різдвяне свято. Захід відбувся в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ в Берегові.

Свято, влаштоване спілкою, зібрало кілька сотень людей. Захід відкрив виступ лялькового театру реформатської громади села Четфалва. Затим присутніх привітали представники історичних церков – єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, настоятель Берегівської римо-католицької парафії Янош Молнар та священник греко-католицької церкви Йожеф Чирпак. У своїх промовах душпастирі акцентували увагу на суті свята Різдва, а відтак попросили Божого благословення на присутніх.

«Ми – ті, хто залишається тут, – можемо подякувати Всевишньому, адже він зберіг нас на рідній землі», – сказав під час виступу Йосип Торпої, голова Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей, і наголосив на важливості любові до батьківщини. Він повідомив що спілка, створена 11 років тому, є наймолодшою угорською родинною організацією Карпатського басейну й водночас тією, яка найшвидше розростається, адже влітку до неї прийняли тисячного члена. Ключові аспекти діяльності Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей – представлення цінностей християнства та багатодітності, а також заохочення батьків віддавати дітей до угорськомовних навчальних закладів, оскільки «це є запорукою збереження», зазначив Йосип Торпої. Незважаючи на війну та економічні труднощі, «ми разом, ми стоїмо», додав він. «2024-й буде роком миру, буде кращим часом. За це ми молимося і просимо Бога зберегти нас», – підсумував голова спілки.

«Завтра ми запалимо третю свічку на адвентському вінку, яка символізує радість і вказує на те, що незабаром народиться Ісус Христос. Сподіваємося, він принесе світло й любов у наше життя», – підкреслила Ілдико Орос, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. «Бажаю, щоб наступний рік був роком миру і любові тут, на Закарпатті, в Україні та в усьому світі», – додала вона.

«Різдво – це свято не лише народження Ісуса, християнства, але й свято сім’ї, миру, радості та любові», – наголосив під час виступу Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї. «Різдво – це не лише свято, але й відчуття. Його краса повинна вимірюватися не розміром подарунків, а любов’ю, яку кожен може подарувати», – зауважив він. «У нинішніх складних обставинах фінансова й духовна підтримка, яку надає Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей, а також численні заходи, що сприяють зміцненню громади, дуже важливі для всіх, хто вирішив пережити цей важкий період, залишаючись на батьківщині», – зазначив дипломат. Відтак подякував організації за зразкову роботу, проведену нею задля сотень закарпатських угорських родин. «Продовжуйте службу за будь-яких обставин!» – додав Генконсул.

«Зворушливо бачити стільки усміхнених дітей і батьків», – зазначив голова Товариства ім. Ракоці Чонґор Чакі. Зокрема він повідомив, що протягом минулих років їхня організація влаштувала літній і зимовий відпочинок у своїх таборах в Угорщині для понад 2500 закарпатських дітей. Чонґор Чакі також подякував усім, хто залишається вдома й береже батьківщину. «Ми по той бік кордону думаємо про вас і будемо й надалі допомагати всім, чим можемо», – підкреслив голова Товариства ім. Ракоці.

Після вітальних промов на сцені з різдвяною програмою виступили діти з родин – членів Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей. Затим колядки представив бетлегем села Бене.

Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей щороку вручає дітям подарунки. Цього разу це були пакунки, які надав католицький «Карітас». Відтак організатори пригостили учасників заходу святковим обідом на подвір’ї Берегівської римо-католицької церкви.

У заході взяла участь велика кількість людей, і це вселяє надію, адже свідчить про те, що багато краян залишилися вдома і, попри нинішні складні обставини, не планують покидати батьківщину.

Різдвяне свято Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей відбулося за підтримки Фонду ім. Ґабора Бетлена, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини, католицького благодійного фонду «Карітас».

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах