156438
17:17 8.122023

Італійці привезли для закарпатських дітей із вадами слуху подарунки

Життя 2820

8 грудня до Хустської спеціальної школи І-ІІІ ступенів Закарпатської обласної ради завітали італійські добродійники. У цій учбовій установі навчаються особливі учні – дітки з вадами слуху.

Як розповіла «Карпатському об’єктиву» голова благодійного фонду «Лайф» Тетяна Вовчок, яка й налагодила співпрацю з закордонними партнерами, візит на Закарпаття доброчинців був спрямований на те, аби подарувати малечі трохи приємних емоцій і створити приємну святкову атмосферу у ці непрості часи.

«Італійська асоціація з провінції Віченца «Еnerhzhiya isorizi» давно займається благодійною діяльністю, із нами співпрацює більше року. Цього року навесні вони привозили нам медикаменти, а зараз виявили бажання привезти діткам іграшки. Цікаво, що збирали їх у Італії цілою провінцією. Робили це італійські дітлахи. До кожного пакунка вони прикріпили лист із побажаннями та теплими словами підтримки. Це – сюрприз до зимових свят», – зазначила пані Тетяна.

Варто зазначити, що школа у Хусті, до якої завітали італійські гості Мірко Таргон та Аліче Дзанні, є обласною і в ній навчаються діти з особливими потребами із різних куточків Закарпаття.

«Ми підтримуємо інших і інші допомагають нам. Торік, наприклад, у нас відпочивали сироти з «Артека» (Донеччина). Це – тимчасово переміщена малеча, яка проживала у нас на початку війни. Ми, за рахунок благодійників, забезпечували їх і харчуванням, і одягом, практично всім. Крім того, працюємо над тим, аби наші діти з інвалідністю отримували певну підтримку, аби не відчували ті проблеми, які відбуваються у суспільстві. Загалом наш навчальний заклад добродійники не оминають увагою, нещодавно у нас були гості з Німеччини, постійно приїжджають представники з Румунії («Союз українців Румунії»), з якими співпрацюємо не перший рік, допомагають чеські, угорські меценати. Приємно, що імідж школи за кордоном постійно зростає, про нас знають і підключаються до співпраці навіть британці, австрійці. А от італійці в нас вперше!», – запевнила директорка Хустської спеціальної школи Жанна Микитюк.

Крім того, за словами очільниці учбової установи, на жаль, школа має потребу у потужних генераторах, спеціальному автобусі, який конче необхідний для перевезень учнів та в слухових апаратах передусім для дітей із багатодітних та малозабезпечених родин.

«Нашим вихованцям дуже потрібні слухові апарати. Вони дуже дорогі. Далеко не всі батьки спроможні придбати їх самотужки. Особливо якщо родина є багатодітною. Крім того, маємо потребу у інтерактивних технологічних засобах. Дітям, які не чують, дуже допомагають у навчанні усілякі зорові прилади, скажімо, проектори, мультимедійні дошки тощо. Також нам потрібні планшети, ноутбуки, загалом сучасні технології. А ще школа уже багато років не має спеціального транспорту для перевезення діток, тож не можемо забезпечити перевезення учнів навіть у межах міста. Ну і… звісно, аби пережити відключення світла, нам потрібні потужні генератори, адже школа інтернатного типу і діти у нас залишаються на ніч, маємо спальний корпус», – зазначила пані Жанна.

Італійські гості розповіли, що поїздкою залишилися задоволеними, навіть отримали на згадку вишиті сувеніри від учнів школи Еріка та Валерія Кузьми.

«Ми в Україні вдруге, – наголосив Мірко Таргон. – Вперше для медичних закладів привозили ліки. Зараз ми хотіли підтримати дітей. У майбутньому плануємо ще не раз побувати в цьому чудовому краї. Загалом ми дуже багато подорожуємо усім світом, навіть є учасниками ралі «Париж-Дакар». Після кожної поїздки я пишу книжку і намагаюся зробити якусь добру справу».

Відтак добродійники вручили кожній дитині подарунок і оглянули школу. На завершення зустрічі подякували за теплий прийом та пообіцяли ще неодмінно повернутися.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах