156378
12:04 7.122023

Від кого і до кого ходив святий Миколай у Перечині

Життя 4207

Зимового Миколу називають Щедрим, бо він добрий, чуйний, любить дітей, дарує їм гостинці і спомагає бідних. Напередодні та у день своїх іменин Миколай обдаровує всіх, хто був чесним і слухняним. На Закарпатті приповідали: «Святий Миколай не обійде жодну хатину, обдарує кожну дитину!»

У Перечині здавна ходить святий Миколай ввечері 5 грудня – у місті проживають вірники римо-католицької церкви, які дотримуються григоріанського календаря. Цьогоріч на григоріанський календар перейшли і греко-католики та прихожани православної церкви Покрови Пр.Богородиці.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» дізнавалася, від кого і до кого ходив святий і що дарував.

Ввечері 5 грудня у греко-католицькій церкві відбулася зустріч з Миколаєм, на яку прийшли батьки зі своїми дітками. Малеча радо зустріла улюбленого святого, розповідала віршики, співала пісню «Ой хто-хто Миколая любить». Миколай сказав, що його помічники передали йому, що всі дітки протягом року були чемними, тому отримають солодкі подарунки. Кожна дитина отримала смаколики у формі цукерки, які були придбані на пожертви парафіян.

6 грудня святий Миколай від благодійного фонду «Опіка» побував у гостях у дітей з багатодітних родин Перечинської територіальної громади та сімей, в яких загинув батько на війні, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України.  Дітки отримали солодкі подарунки та канцелярські набори, а родини – продуктові набори.

Переглядаючи фото на сторінці БФ «Опіка» у Фейсбуці, мій погляд зупинився на промовистій світлині, де зовсім маленький хлопчик обняв ноги стоячого Миколая, а дівчинка у рожевій кофтинці із сердечками дивиться на гостя такими благальними очима: «Ми чекали на тебе, віримо в тебе, захисти нас».

Малеча наших захисників прийшла до резиденції Миколая, яка відкрилася у фойє Центру культури і дозвілля.

– Серце радується, коли дітки так чуттєво обнімають Миколая! Їх природність, щирі усмішки, відкриті серця засвідчують, що майбутнє в України є. І за це варто боротися, допомагати нашим захисникам, Збройним силам України, – поділився враженнями Микола Годований, розмістивши на своїй сторінці у ФБ фото та відео заходу.

Ходив Миколай і до вихованців дитсадків громади.

Для маленьких парафіян римо-католицького костела св.Августина зустріч із Миколаєм відбудеться 10 грудня після недільної Літургії.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора та з доступних джерел мережі Інтернет

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах