156365
11:02 7.122023

У Перечині вперше відзначили храмове свято на Миколая за григоріанським календарем

Життя 4506

У греко-католицькій церкві святого Миколая Чудотворця міста Перечин цьогоріч вперше відзначили храмове свято за григоріанським календарем. Хоча 6 грудня припало на середу, робочий день тижня, але на релігійну подію прийшло багато парафіян, вірників з довколишніх сіл Перечинщини, Ужгорода, і навіть Середнього. Завітали не тільки греко-католики, а й християни інших конфесій – православної та римо-католицької. Щоб відвідати святкове богослужіння, люди відпросилися з роботи, дехто взяв вихідний за власний рахунок, школярі не пішли до школи (батьки попередили класного керівника), а студенти – на пари.

– Працюю у бюджетній сфері, напередодні написала заяву за власний рахунок, начальник підписав, бо поділяє релігійні вподобання своїх колег, – розповіла пані Марія.

Надворі була погода як на замовлення: без опадів, сонячно, трохи морозно, з снігом, який випав напередодні. Святково одягнені люди прийшли на Утренню службу, яка розпочалася о 10 годині. Об 11.30 – Літургія, яку очолив єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл. Святкове богослужіння відбулося за участі десяти священників Перечинського деканату МГКЄ. Церква наповнена людьми, у приміщенні тепло, у виконанні парафіяльного хору божественно звучать піснеслови, ніби співають ангели з небес.

Помолились за наших героїчних захисників

З 1993 року 6 грудня відзначають День Збройних сил України. 30 років поспіль українці відзначають свято з гордістю та пошаною. Особливого значення День ЗСУ набув від 2014 року, після початку збройної російської агресії проти українського народу та держави. Тоді воїни ЗСУ з честю виконали своє призначення, зупинивши підступного ворога на сході країни.

Воістину загальнонаціональним це свято стало після початку широкомасштабного нападу російської федерації на Україну 24 лютого 2022 року. Сьогодні ми вдруге відзначаємо День Збройних сил України в умовах великої війни за державний суверенітет і незалежність України, за право українського народу на вільне життя у вільній країні. Збройні сили – це міцний щит і разючий меч України. Мужні воїни української армії, найкращі сини і дочки українського народу, твердо тримають ворожий удар і безжально б’ють ворога, неухильно наближаючи Перемогу. Слава Україні! Героям слава!

Священники разом з вірниками молилися за наших воїнів, просили у святого Миколая заступництва для них, допомоги, для поранених – швидкого одужання. Під час виконання духовного гімну «Боже великий, єдиний» сивочола жінка у хустці, тримаючи за руку хлопчика років семи, підходить до прапора України, який встановлений у лівому кутку, і, ставши на коліна і притулившись чолом до стягу, починає плакати. Ця картина настільки зворушила мене, що і на моїх очах виступили сльози. Як хочеться, щоб Україна була вільною державою, щоб діти зростали під мирним небом. Вся надія на Бога і Збройні сили України.

– Ворог ніяк не може заспокоїтися, – каже гнівно високий чоловік у чорній куртці з капюшоном, який оздоблений штучним хутром. – Але йому нас не залякати і не здолати. Правда і Перемога за нами, за Україною. Бо з нами Бог, Миколай. Віримо у наших захисників і молимось за них.

Освячення дзвону «Божого милосердя»

Після Літургії відбувся традиційний хресний хід довкола церкви з мощами св.Миколая та читанням чотирьох Євангелій.

6 грудня 2023 року навіки увійде в історію греко-католицької парафії Миколая Чудотворця м.Перечин. Цього дня був освячений дзвін «Божого милосердя». Це найбільший і найдорожчий дзвін зі своєю історією. Відтепер парафія має всі три дзвони, згідно з церковними канонами. Обряд освячення здійснив владика Ніл. І полинув святковий передзвін церковних дзвонів околицями міста. «Многая і благая літ» присутні заспівали всім, хто доклав зусиль для придбання цього дзвону.

Святкова трапеза з боґрачем та голубцями

Після Вечірні та миропомазання настоятель храму отець Мирослав запросив присутніх на агапе – святкову трапезу, яку приготували парафіяни. На щедрому столі були бутерброди з сиром, ковбасою, шпротами, аджікою, тістечками, голубці з грибами та великий казан боґрачу.

Окремо хочу сказати про голубці та боґрач. Шість років тому в парафії завели традицію: на празник Миколая готувати голубці. Була страва із м’ясним фаршем і грибами. І знаєте, таких смачних голубців я більше ніде не їла.

Боґрачем вперше пригощали 25 травня цьогоріч на святкуванні 20-ої річниці храму. Тоді страву приготувала греко-католицька парафія Успіння Пресвятої Богородиці з села Дубриничі на чолі з отцем Олегом.

Тепер великий казан популярної страви угорської кухні приготували два жителі Перечина – Вадим та Віталій. Під час нашої розмови пан Віталій розповів, що страву зварили на відкритому вогні з 30 кілограмів м’яса, півтора мішка картоплі, декількох кіло моркви та цибулі, присмачнивши різними спеціями та метаними галушками. Така смакота, що додаткову порцію брали.

Не можу залишити поза увагою і благородний вчинок молоді парафії. Дівчата напекли медові пряники, оздобивши їх білою глазур’ю і оформивши як подарунок. Роздавали всім присутнім. Подяка за смаколик – донат у скриньку для ЗСУ.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах