156111
15:21 2.122023

В Ужгороді відкрили Спортивно-реабілітаційний центр для військових та людей з інвалідністю

Життя 3901

У суботу, 2 грудня, в Ужгороді відкрили Спортивно-реабілітаційний центр для військових та людей з інвалідністю ім. Олега Кравця. Облаштували центр у приміщенні старої котельні, вул. Ф. Тіхого, 13б. Створення закладу ще у 2016 році ініціював Закарпатський обласний осередок Української Федерації інвалідів спорту з ураженням опорно-рухового апарату.

Під час відкриття журналістам та гостям центру показали перший поверх, де розташували медичний центр, у якому реабілітацію зможуть проходити військовослужбовці та люди з вадами опорно-рухового апарату. Впродовж наступного року, запрацює спортивна частина комплексу, яка розташується на другому поверсі будівлі.

Зокрема на першому поверсі розташували кабінети лікаря ФРН, психіатра, реабілітолога, масажиста. Центр вже облаштували всім необхідним спецобладнанням для реабілітації. Основна зона – для фізично активної реабілітації. Вона оснащена тренажерами, швецькими стінками, масажними столами тощо.

– Ідея створення центру виникла ще у 2013 році, – розповідає голова Федерації інвалідів Закарпаття Олександр Лизанець. – Спочатку ми планували, що він буде тільки для людей з інвалідністю, а вже потім почалася війна і було вирішено, що центр буде також для військових. Я хотів, щоб центр складався з двох частин: медичної та спортивної. Центр створили на кошти ґранту від міжнародних донорів, зокрема США. Наразі це єдиний, спеціалізований, волонтерський, міжнародний, дуже якісно укомплектований центр без державних коштів, створений за кошти меценатів.

Тож вже з наступного тижня центр розпочне працювати в тестовому режимі. Першими реабілітацію тут пройдуть 30 людей з інвалідністю.

Варто зазначити, що у закладі працюватимуть 8 лікарів, які, окрім фахової вищої освіти, проходили спеціалізовані курси в Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN та за кордоном. Вони проводитимуть реабілітаційну програму для людей з інвалідністю, які хочуть відновити соцадаптацію після отриманих травм, ветеранів війни та постраждалих від російської агресії жінок, дітей… А також надаватимуть послуги з тактичної медицини для мирного населення та силових структур.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах