155906
13:13 28.112023

Андраша Мештера переобрали головою Закарпатської угорської туристичної ради

Життя 2505

25 листопада в селі Яноші Закарпатська угорська туристична рада, створена 9 років тому, провела загальні збори. Члени організації і на наступні два роки висловили довіру Андрашу Мештеру, секретарю ТУКЗ-КМКС з питань економіки та місцевого самоврядування, старості села Геча.

Андраш Мештер у своїй доповіді зазначив, що через епідемію коронавірусу туризм з Угорщини на Закарпаття різко занепав, а потім у зв’язку з війною повністю припинився. Утримати постійних гостей змогли лише кілька пансіонатів і готелів. Від початку війни закарпатські угорські заклади гостинного бізнесу в основному працюють тільки для туристів з України. Торік після фестивалю різників Закарпатська угорська туристична рада вже не змогла організовувати свої традиційні заходи, наприклад, Тиждень угорської кухні. У цей катастрофічний для індустрії туризму період не вдалося влаштувати навіть частину традиційних професійних тренінгів, за винятком курсів для кухарів, які відбулися на базі готелю «Гелікон» у селі Яноші. На цей час припала перемога у двох грантових проєктах – ViaTisa та облаштування музеїв-садиб, які були успішно реалізовані. Закарпатська угорська туристична рада долучилася до фестивалю локальних цінностей у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, де на подвір’ї Вишківської хати варили леквар. Організація видавала книжки, зокрема представила путівник «Закарпаття очима угорців» українською мовою, та проводила конференції. Відбулося відкриття трьох нових музеїв-садиб, а Вишківський вдалося доповнити ковальською майстернею і павільйоном з обробки льону. Андраш Мештер подякував за підтримку та допомогу Товариству угорської культури Закарпаття (КМКС), дипломатичним установам Угорщини в області, угорським і закарпатським громадським організаціям, а також окреслив плани на майбутнє.

Після звіту делегати одностайно переобрали Андраша Мештера головою Закарпатської угорської туристичної ради на наступні два роки. Було вирішено, що замість трьох заступників надалі в нього будуть лише двоє – Йосип Торпої та Шандор Бергауер, які й досі обіймали ці посади. Крім того, обрали членів правління. До нього ввійшли Іда Етвеш, Ілдико Маргітич, Ласло Молнар-молодший, Шандор Надь та Ласло Пасторницький. На три збільшили кількість профільних комісій. Створили комісію з питань освіти, досліджень та організації, головою якої обрали Аттілу Товта. Шарлотта Чізмар, котра досі була заступницею голови організації, очолюватиме комісію з питань міжнародних відносин. Головою комісії з питань мистецтва обрали Ласла Ковача. Замість Шамуеля Горкаї, керівником фахової комісії екскурсоводів призначили Гергея Козуба. А керівником фахової комісії виноградарства та виноробства, замість Шандора Якаба, обрали Іштвана Варгу, винороба з села Бене. Відповідальним за архітектурну спадщину та музеї став Барнабаш Кейс, комісію з питань економіки очолив Тібор Біров, з питань рукоділля – Чілла Аніцка, активного туризму – Золтан Горват, зеленого туризму – Еніка Шаш-Кармачі, кінного туризму – Ілдико Маргітич.

Гостями загальних зборів були керівник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, консул Угорщини в Ужгороді Ференц Пап, голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін, голова Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС Іштван Молнар, заступник голови Берегівської міської територіальної громади Ласло Товт, голова Спілки угорських підприємців Закарпаття Ласло Віраг та голова Спілки молодих угорських підприємців Закарпаття Пейтер Гусар.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах