155377
15:27 15.112023

У Перечині встановили інформаційний бокс територіальної громади

Життя 2252

Днями у центральному скверику Перечина встановили інформаційний бокс. Тут можна швидко знайти необхідну інформацію про Перечинську територіальну громаду. До її складу входить п’ять населених пунктів: місто Перечин та села Зарічево, Сімер, Сімерки, Ворочево.

За допомогою сучасного сенсорного пристрою жителі громади, гості та туристи можуть ознайомитися з історією створення громади, її родзинками, історико-культурними та релігійними об’єктами, історичними спорудами, пам’ятниками, закладами харчування. Також подана мапа туристичних атракцій.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» протестувала новинку 15 листопада. Прилад працює, подано якісні фото об’єктів та коротку пізнавальну інформацію про нього, яку легко та зручно читати.

У розділі «Історичні споруди» про першу аптеку Перечина подану доволі цікаву інформацію: «Будівля була зведена у 1905-1906рр. Фасад був прикрашений термометром (випущеним до ювілею фармацевтичної фірми Байєр) та кольоровими барельєфами древніх лікарів: Асклепія та його доньок – Гігієни та Панацеї. Над дверима аптеки був напис угорською мовою «Заходь з надією, виходи з Богом». Першим власником аптеки був Аладар Шенвізнер. У 1958 році заклад очолив Ярослав Хрептак, який працював тут разом з сім’єю. Під керівництвом пана Хрептака аптека займала друге місце в Україні із заготівлі лікарських трав та якості роботи. Фурацилін, алтейку, мікстуру від кашлю та астми для всієї Закарпатської області виготовляли саме тут».

До інфобоксу підходить жінка у темно-зеленій куртці років 60. Цікавиться що це і для чого. Розповідаю.

– Я з Херсона. У Перечині живу півтора року. Ваше місто дуже подобається. Не могла намилуватися цвітінням сакур. Була в краєзнавчому музеї, все так цікаво. Здивувалася, що у такому маленькому місті так багато церков різних конфесій. Була на Хресній дорозі. Вразили каплички, краєвиди, гори, – поділилася враженнями жінка і попросила показати, як працює прилад, бо хоче більше дізнатися про Перечин.

Як розповів міський голова Іван Погоріляк, інфобокс було придбано в рамках реалізації проєкту Програми «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» між угорським містом-побратимом Нодьечед та Перечином задля розвитку подієвого туризму на базі місцевих культурних та історичних атракцій.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах