155372
14:43 15.112023

У Берегові вручили стипендії Калмана Шооша

Життя 2050

У Берегові на конференції молодих закарпатських угорських дослідників відбулося вручення стипендій імені Калмана Шооша, в рамках якої грошові нагороди отримали 44 особи. У 2023-2024 навчальному році стипендіальну програму Калмана Шооша було оголошено вдванадцяте. Метою стипендіальної програми є заохочення дослідників і студентів угорської національності, які працюють і навчаються у вищих навчальних закладах Закарпаття, до наукової діяльності, розвиток угорської академічної мови.

Стипендіальна програма спрямована на відзначення пам’яті Кальмана Шооша, ректора-засновника Закарпатського угорського інституту (ЗУІ), який трагічно загинув.

Програма складається з трьох підпрограм:

1. Закарпатський мандрівний університет;

2. Підготовка навчальних записок та фахових словників для угорськомовних вищих навчальних закладів;

3. Підтримка досліджень, пов’язаних із Закарпаттям.

Ціллю Закарпатського мандрівного університету є надання можливості викладачам і науковцям, які працюють у закладах з угорською мовою навчання, представити свої дослідницькі теми, наукові результати. До мандрівного університету подали 9 фахівців, з яких усі 9 виступили з доповідями. Лекції проходили в чотирьох місцях: у Берегівському реформатському професійному коледжі імені Калвіна Яноша, греко-католицькому професійному коледжі Елемера Ортутаї, римо-католицькому професійному коледжі Святого Геллерта в Радванках та ЗУІ.

Доповідачі представили три напрями навчання (історія, суспільствознавство, природничі науки) та п’ять напрямків навчання: економіка, бухгалтерський облік, біологія, історія та педагогіка.

«Створення навчальних конспектів та фахових мовних словників для полегшення роботи угорськомовних вищих навчальних закладів» є підтримка закарпатських угорських науковців щодо тих предметів, які викладаються у вищих навчальних закладах, для яких нема або є неповним надання навчальних конспектів та фахових словників угорською мовою. В цій категорії отримали стипендії 9 осіб.

На підпрограму «Закарпатська підтримка наукових досліджень» подали заявки студенти, які протягом останніх двох навчальних років написали та захистили дипломні роботи угорською мовою в одному із вищих навчальних закладів нашої області, а тема дипломної роботи пов’язана з Закарпаттям. 29 претендентів отримали стипендії.

Нагороди вручили Генеральний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкай та ректор ЗУІ Іштван Черничко.

Стипендіальну програму Калмана Шооша підтримали уряд Угорщини, Державний секретаріат з питань національної політики Прем’єр-міністра та фонд Габора Бетлена.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах