155261
18:31 12.112023

У Мукачеві до Дня Святого мартина влаштували костюмовану екскурсію та ліхтарикові ходу

Життя 2078

11 листопада мукачівці відзначають день покровителя міста над Латорицею – Святого Мартина.

Традиційно на центральній площі  відбувається ліхтарикова хода та костюмована екскурсія. Цього року відзначення пройшло досить скромно. У спокійний час, мукачівці та гості міста, мали змогу побачити справжнє театралізоване дійство, з великою кількістю акторів та Святим Мартином на коні.

«Ця хода, вона важлива! Це не так свято, більше як елемент міської самосвідомості, тому що ці ліхтарики, хода, вони десь гуртують міську громаду. Також вселяє віру в те, що світло переможе у найтемніший період, а ми знаємо що листопад це фактично найтемніший і найхолодніший місця у році»,– розповідає екскурсовод, радник міського голови з питань туризму Олександр Шершун.

Цього року , додає Олександр, під час заходу провели і благодійний збір. Ціль акції зібрати 100 000 гривень на дві зарядні станції Ecoflow, для підрозділів ІІІ штурмової бригади. Учасникам екскурсії вдалося зібрати 5000 гривень. Перед екскурсією, присутні мали змогу подивитися на лицарський поєдинок з використанням вогняних мечів.

Далі пройшлися містом з ліхтариками та мали змогу послухати історію Святого Мартина.

Компанія жінок зі Львова долучилася до ходи зі звичайними сучасними ліхтарями. Кажуть дуже хотіли підтримати атмосферу, тому взяли сучасну варіацію для освітлення. Щиро вражені різноманіттям саморобних ліхтариків. «Взагалі приїхали на чайну плантацію. Подивилися і почитали про цю середньовічну традицію. І вирішили долучитися! Звісно в інтернеті побачили, як це відбувалося попередні роки, більш масштабно. А взагалі таке затишне свято, в такі похмурі дні, в такому маленькому і затишному місті. Дуже гарно!», – розповідає пані Олена зі Львова.

Ми знаємо, що це був лицар на коні, красивий мужчина, опікувався бідними людьми, ну це те, що ми чули. А загалом у Мукачеві ми перший раз і нам дуже сподобалося містечко, нагадує чимось Львів. Дуже компактне! Центральна алея ваша схожа. У нас є Данило Галицький на коні, а у вас Святий Мартин. Є такі моменти, що об’єднують наші міста. Але такої гарної ліхтарикової ходи в нас немає. Дуже гарні, саморобні, кольорові ліхтарики дітки мають», – каже пані Ростислава зі Львова.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Всі новини