154744
10:44 1.112023

У Берегові представили документальний фільм про реставрацію центральної синагоги міста

Життя 1922

Про реконструкцію Великої синагоги Берегова зняли документальний фільм, у якому розповідається про підготовку та процес планування архітектурно-будівельних робіт. Стрічка «Серце Берегова» була створена співробітниками телеканалу «ТВ 21 Унгвар».

Про початок проєкту з реконструкції на головній сцені колишньої будівлі синагоги, котра зараз функціонує як Будинок культури, 18 лютого 2022 року оголосив заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр. Згідно з планами, проєкт, який фінансується урядом Угорщини, буде в нашому краї найбільшою культурною інвестицією десятиліття. Планується створити сучасний, технічно обладнаний театральний простір, який дозволить Берегову стати частиною культурного кровообігу Європи.

Творча група телеканалу: журналістка Камілла Дебрецені, оператори Бейла Балла і Томаш Берецкі – створила документальний фільм, завдяки якому можна отримати детальне уявлення про дослідження історії архітектури, дізнатися про плани будівництва нового багатофункціонального культурного центру, а також про те, як саме проводиться реконструкція та як професіонали хочуть поєднати минуле із сучасним. Презентація документального фільму відбулася в стінах Консульства Угорщини в Берегові.

Керівник дипломатичної установи Іштван Дєбнар повідомив, що будівля колишньої синагоги – вражаюча частина історії міста, один із визначальних символів нашого краю. «Над попередніми планами реконструкції молитовного дому, який зараз функціонує як Будинок культури, працювало близько 40 людей. Усередині будівлі буде обладнана сучасною технікою театральна зала, придатна для різних культурних заходів. Крім того, синагогу доповнять сучасним крилом зі скляним фасадом, який з головним корпусом з’єднає засклене фойє. У крилі будуть додаткові приміщення для театру та інші простори. Документальний фільм ознайомлює глядачів з попередніми планами та ідеями», – повідомив дипломат.

Голова Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк, виступаючи на презентації, висловив сподівання на якомога швидший початок робіт та передачу відреставрованого об’єкта в експлуатацію. «Нашим подальшим завданням стане наповнення цього культурного бастіону належною енергією», – зазначив він. Очільник громади також подякував голові Товариства угорської культури Закарпаття Василю Брензовичу, який з самого початку допомагає в реалізації проєкту, а також заступнику міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяру, який докладає максимум зусиль, аби втілити в життя заплановане. За словами Золтана Бабяка, завдяки об’єкту Берегово стане частиною культурного кровообігу Європи, адже тут можна буде проводити міжнародні театральні фестивалі, концерти.

Керівниця проєкту Юдіта Тамаші наголосила: «Ми досягнемо важливої віхи в історії культури. Наш проєкт, який стосується закордонної угорської громади, передусім є елементом національної політики. Його кінцева мета – допомогти закордонним угорським громадам залишатися й розвиватися на батьківщині. Ми хочемо, щоб мешканці Берегова та району отримували яскраві культурні враження, адже це поліпшить умови їхнього життя. Нашою метою є також покращення угорсько-українських відносин. Ми неодноразово пересвідчувалися, що навіть коли політики конфліктують між собою, у галузі культурних інвестицій завжди є можливість досягти консенсусу. Цей проєкт є дуже гарним прикладом того, як можуть разом абсолютно скоординовано співпрацювати представники Угорщини та України, зокрема Закарпаття».

Планування реконструкції наразі завершене. Експерти, Берегівська громада та громадські організації, залучені до проєкту, сподіваються, що роботи, яким наразі перешкоджає війна, невдовзі розпочнуться й серце Берегова знову прикрашатиме вишуканий об’єкт.

(ev/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах