154715
16:28 31.102023

У Берегові відзначили 100-річчя Закарпатської реформатської церкви

Життя 1211

Закарпатська реформатська церква була створена в 1923 році після підписання Тріанонського мирного договору. 29 жовтня 100-річчя цієї події відзначили в Берегівській реформатській церкві. У рамках заходу, зокрема, ушанували пам’ять першого єпископа Бейли Бертока та пригадали основні події минулих ста років. До дійства долучилися єпископи реформатської церкви сусідніх регіонів, Словаччини та Угорщини, частиною громади якої була колись і закарпатська.

З проповіддю Слова Божого виступив єпископ реформатської церкви Затисянського регіону Карой Фекете. «Радуйтеся, бо позаду неабиякі сто років! Усі події цього періоду, всі їхні учасники були перед Господом. Усе це відбувалося на його очах, і сам Господь Бог був з ними протягом цих ста років», – звернувся він до закарпатської реформатської громади.

Про обставини становлення незалежної закарпатської церкви розповів в історичному огляді головний куратор Закарпатської реформатської церкви Габор Данку. Підкарпатська Русь була заснована в 1920 році, реформатські парафії на її території належали до трьох єпархій: Марамарош-Угочанська та Березька були частиною Затисянської, а Ужгородська – Передтисянської. «Після того як можливість належності до Угорської церкви була назавжди закрита, залишалося питання, приєднатися до новоствореного в Словаччині Передтисянського церковного округу чи створити окремий незалежний церковний округ. У серпні 1921 року церква провела серед вірян голосування. Усі були за створення незалежної Закарпатської реформатської церкви. На початку жовтня Ужгородський округ відокремився від Передтисянської єпархії. 31 жовтня 1922 року в Берегові відбулись установчі збори Закарпатської реформатської церкви, на яких посадові особи ще не були обрані. […] 17 квітня 1923-го єпископом обрали мукачівського пастора Бейлу Бертока, а головним куратором – Едре Дьордя», – пригадав Габор Данку. А відтак порівняв тодішні грошові надходження пастора та сьогоднішні, а також кількість церковних установ у ті часи й тепер, тим самим доводячи розвиток і прогрес.

Після цього до присутніх звернувся єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан. Пастор реформатської громади міста Чоп Давид Бакша зачитав вітальний лист від Угорської реформатської церкви.

Пастор Жолт Орос під час свого виступу розповів про життя і служіння першого єпископа Закарпатської реформатської церкви Бейли Бертока.

Куратор Берегівського округу Закарпатської реформатської церкви Іштван Гаднадь у молитві подякував Всевишньому «за милість, любов і підтримку людей, які живуть у краї протягом поколінь». Відтак з піснями, що прославляють Бога, виступив ансамбль «Боржаварі».

Єпископ Передтисянського округу реформатської церкви Даніель Пастор побажав закарпатцям благословенної та щасливої віри, зазначивши, що Господь добрий за будь-яких обставин, у всіх життєвих ситуаціях, і це не залежить від сучасної ситуації вірян закарпатської реформатської церкви й угорської громади. Бог добрий, бо Його любов вічна і безмежна. Даніель Пастор вірить у те, що Всевишній виведе закарпатців із нинішнього важкого життєвого становища, звільнить свій народ і зробить благословенним.

Єпископ Словацької реформатської церкви Роберт Ґереші у вітальній промові зазначив: «Ми постійно молимося за закарпатців. Події минулого періоду торкнулися й угорців та реформатів у Словаччині, почуття належності з’явилося в усіх аспектах. Щоб допомогти закарпатським братам, було проведено збір пожертв історичного масштабу». «З нами Бог, і Він нас береже. Звернімося до нього з радістю, надією та довірою!» – закликав єпископ.

«Повірте, якщо ми й надалі будемо вірними Слову Божому, то життя тут залишиться і життя буде. Сюди бажатимуть повернутися. Слід вистояти, щоб було місце для тих, хто звідси поїхав, щоб вони могли повернутися додому…» – наголосив на завершення єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан.

У заході, крім єпископів, пасторів та кураторів реформатської церкви сусідніх регіонів, узяли участь Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, керівник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос, ректор ЗУІ Іштван Черничко, а також викладачі вишу, голова Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк, очільник Берегівської райради Карло Резеш, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Гейза Гулачі, голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, колишній єпископ Ласло Горкаї, керівники церковних установ.

Захід завершився виконанням національної молитви угорців.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах