154197
10:16 23.102023

Закарпатський народний хор підписав 6 договорів про культурну співпрацю із товариствами українців за кордоном

Життя 1406

Культурна дипломатія набула особливого значення з початку повномасштабної війни. І неабиякі здобутки, плани на майбутнє в цьому напрямку мають творчі колективи нашого краю, зокрема й Заслужений академічний Закарпатський народний хор.

«Під час війни ми не втрачаємо, а навпаки – розширюємо дружні стосунки із закордонними колегами. Саме в такий час про країну треба говорити на весь світ, тому наші заклади культури й мистецтва постійно відвідують друзів за кордоном і демонструють свої здобутки, таким чином розповідаючи про те, що відбувається зараз в Україні», – зазначив директор департаменту культури ОВА Євген Тищук.

За його словами, українська культурна спадщина створювалася віками, передавалася з покоління в покоління, тому важливо продовжувати вивчати, розвивати наші традиції, втілювати їх у нові вокальні, хореографічні, театральні та інші номери, щоб про Україну знали в усьому світі.

Зокрема, колектив Закарпатського хору уже протягом двох років займається міжнародною культурною дипломатією. Минулого року артисти разом із жіночим волонтерським рухом здійснили близько 10 поїздок за кордон.

Як розповіла директорка-художня керівниця, головна диригентка хору Наталія Петій-Потапчук, колектив виступав в Італії, Австрії, Німеччині, Хорватії, Угорщині, Словаччині та інших країнах Європи, розповідаючи про Україну та війну в нашій державі. Окрім концертної програми, також були зустрічі з українцями, котрі вимушено покинули свій дім.

Від початку 2023 року Закарпатський народний хор підписав 6 міжнародних договорів про культурну співпрацю із товариствами українців за кордоном. Наталія Петій-Потапчук зазначила, що зараз колектив розпочинає культурну співпрацю з колегами з Бразилії, проводить для них серію майстер-класів.

Віцепрезидент Товариства української культури Бразилії Андрій Хома зазначив, що українці в Бразилії не забувають рідну мову, свої традиції та культуру, вже близько 100 років тут активно діє українське товариство та ансамбль «Барвінок».

За його словами, започаткування співпраці із Закарпатським народним хором дуже важливе, адже дає можливість ближче познайомитися з культурними здобутками Закарпаття, дозволяє разом підтримувати українську культуру й Україну.

Насамкінець Андрій Хома подякував за можливість відвідувати семінари, майстер-класи Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та запросив артистів колективу виступити на сценах Бразилії.

Про це інформує Департамент культури Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Всі новини