153569
12:47 10.102023

У Берегові вшанували пам’ять жертв нападу радянської авіації 1944 року

Життя 2915

9 жовтня у Берегові провели поминальний захід з вшануванням пам’яті жертв бомбардування, де загинуло близько 250 військових та цивільних жителів. Захід провели за сприяння консульства Угорщини в Берегові та громадської організації Pro Cultura Subcarpathica. Присутні вшанували пам’ять загиблих на місцевому кладовищі.

Іштван Дебнар, тимчасовий адміністратор Берегівського угорського консульства привітав присутніх та додав: «Сьогодні ми з вами схиляємо голови перед жертвами жахливої війни, в такий час, коли теж переживаємо важкі воєнні часи».

Біля Берегівського залізничного вокзалу міський голова Берегова Золтан Бабяк у своєму виступі розповів, що того трагічного дня його дідусь теж отримав поранення. А потім додав: «Так як зараз у нашій країні війна, ми не можемо забувати трагічні моменти нашого міста. Підростаючому поколінню вкрай важливо знати та шанувати свою історію, прийти на це місце з квітами і схилити голови перед жертвами війни».

Дьєрдь Чотарі, завідуючий кафедрою історії та суспільствознавста Закарпатського угорського інституту, у своєму виступі згадував події 9 жовтня 1944 року, коли берегівчани вперше зустрілися з жахіттям війни: «Легкі бомбардувальники об’єктом нападу обрали залізничний вокзал, де на той час знаходилися ешелони з військовими та цивільними. Характерно, що пілоти не лише скинули свій смертоносний вантаж, а й розстрілювали всіх, хто тут знаходився, з кулеметів. Таким чином, за підрахунком військових істориків, число загиблих та поранених сягнуло за 250 осіб».

Опісля виступів присутні поклали вінки до меморіальної дошки пам’яті загиблим, яка встановлена перед входом залізничного вокзалу.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах