153553
12:30 10.102023

У Берегові вручили театральну премію імені Шарі Федак

Життя 2743

Премію імені знаменитої берегівської акторки та співачки Шарі Федак у 2021 році заснував благодійний фонд комунального закладу «Закарпатський обласний угорський драматичний театр» Закарпатської обласної ради з ініціативи акторки Неллі Сюч. Премією ім.Шарі Федак відзначають тих угорських акторів, для яких важливими є любов до батьківщини, їхнє покликання, професія, відданість та вірність театру. Нагороду присуджують угорськомовним акторам, які працюють на території Карпатського басейну.

8 жовтня 2023 року в рамках театрального фестивалю, присвяченого 30-ій річниці заснування Закарпатського обласного угорського драматичного театру, відбулося вручення премії ім.Федак Шарі.

Урочистості розпочалися біля пам’ятника Шарі Федак, який встановлено навпроти входу храму Мельпомени в Берегові. На знак вшанування пам’яті актриси гості поклали квіти та вінки.

Урочиста церемонія продовжилася у глядацькій залі театру, де присутні змогли почути вірші та співи у виконанні акторки з Ніредьгазького театру Моріца Жігмунда Фружіни Прегіцер.

Після авторського вечора до гостей звернулася виконуюча обов’язки директора театру Едіна Шін, котра наголосила, що угорці Берегова й Закарпаття повинні знати справжню Шарі Федак: «Хто зберігатиме та плекатиме пам’ять про неї, як не ми?! Це саме наше завдання – повернути її ім’я та постать на заслужене місце». Потім пані Едіна зауважила: «На жаль, у 2022 році у зв’язку з воєнними подіями в країні ми не змогли організувати урочисте вручення премії. Так у цьому році в рамках фестивалю ми вирішили вручити театральну нагороду».

За рішенням комісії лауреатом стала Фружіна Прегіцер, акторка з Ніредьгазького театру Моріц Жігмунда. Разом зі статуеткою вона отримала й одноразову грошову винагороду.

Автор символічної статуетки премії – закарпатський скульптор Михайло Колодко. Бронзова скульптурка заввишки 20 см на опорній рамі зображує фігуру Шарі Федак у гусарському вбранні з легендарної вистави Янош Вітиз. У своїй роботі митець прагнув передати відданність театру, яким було пронизане життя та творчість Шарі Федак.

Довідково про цьогорічну лауреатку

Фружіна Прегіцер народилася 18 червня 1959 року в Будапешті. 1982 закінчила Будапештський університет кіно та театру. 1982-1989 працювала актрисою в Угорському національному театрі. 1989-1990 – у Мішкольці, а з 1990 року – акторка Ніредьгазького театру Моріц Жігмунда. Акторська майстерність Фружіни Прегіцер була відзначена кількома нагородами, зокрема, у 1994 році – премією ім.Марі Ясаі. В 2022-му отримала звання «Заслужена артистка Угорщини».

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини