153424
09:34 9.102023

Берегівський театр відзначив свій день народження фестивалем

Життя 1385

Закарпатський обласний угорський драматичний театр, який цьогоріч відзначає 30-річчя своєї діяльності, запросив глядачів на тижневий фестиваль. Співорганізатором виступило Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС), яке протягом усіх років підтримувало роботу закладу.

Театр неодноразово стикався з труднощами, але, попри це, зміг досягти чималих успіхів. Створений практично з нуля заклад, який очолив режисер Аттіла Віднянський, став «мистецькою скринькою» угорської громади. На сьогодні, мабуть, немає жодного закарпатця, який би не чув про цей театр. Однак святкування не може бути повноцінним, бо в нашій країні триває війна. Театральна трупа, на жаль, через ці обставини також пошматована. Але незважаючи на всі труднощі, колектив Берегівського театру влаштував мистецьку подію для своїх відданих глядачів, аби дещо відволікти їх від сумних подій.

Театральний фестиваль розпочався з урочистого відкриття та музичного вечора. З нагоди 30-річного ювілею трупа підготувала виставку костюмів і світлин, яку представила унікальним перфомансом: уривками з вистав останніх десятиліть.

Фотовиставка охоплює три основні епохи театру: початок діяльності на чолі з режисером Аттілою Віднянським, заснування традицій, а також сьогодення – миті, прожиті під час війни.

На відкритті консулка Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Едіна Альбертне Шімон зазначила: «30 років тому розпочався масштабний культурний проєкт, який мав на меті збереження та поширення угорської культури на Закарпатті. Відтоді заклад став визначним осередком угорськомовного культурного життя, який уже протягом трьох десятків років тішить і надихає закарпатських угорців». Дипломатка також зачитала вітальні слова Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаї: «Уряд Угорщини та співробітники консульства працюють над тим, щоб театр ще багато років продовжував плідну роботу на ниві угорської культури. Незважаючи на те, що заклад перебуває в нелегкій ситуації, відбуваються прем’єри, які доводять, що театр живий і продовжує роботу, що надихає та вселяє віру».

Очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар під час свого виступу підкреслив: «Завдяки 30-річній діяльності Берегівського угорського театру на Закарпатті розвивалася театральна культура та задовольнялася потреба в театрі. Навіть за нинішніх складних обставин театр веде безперервну творчу роботу, яка допомагає зберегти самобутність закарпатських угорців. Трупа є чудовим прикладом наполегливості: починала з нуля, а на сьогодні може похвалитися численними досягненнями та нагородами». Відтак дипломат побажав театру подальших успіхів.

Виконувачка обов’язків директора департаменту культури Закарпатської ОВА Галина Ломпарт передала вітання очільника краю Віктора Микити. Зокрема наголосила, що в нинішній важкий час виконувачка обов’язків директора театру Едіна Шін і вся трупа як справжні патріоти допомагали вимушеним переселенцям та всім, хто потребував підтримки, допомагали нашому народу як єдине ціле, як команда тоді, коли ми переживали найважчий період для нашої країни. Едіна Шін гарно виявила себе не тільки як директорка, а й жінка та мати, виконувала доручені завдання з повною віддачею. Після привітання Галина Ломпарт вручила їй грамоту від керівництва області.

У свою чергу, виконувачка обов’язків директора Закарпатського обласного угорського драматичного театру Едіна Шін від імені всієї трупи подякувала за привітання. За її словами, вони вже три десятиліття працюють як одна команда і, незважаючи на труднощі, намагаються помічати лише позитив. Керівниця зачитала листа від засновника й першого режисера театру Аттіли Віднянського, який зазначив: «Берегівський театр протягом 30 років працює з непохитною вірою та рішучістю. Хоча йому насправді не пророкували довгих років існування, ми все одно є і працюємо з непорушною вірою». Аттіла Відннянський також наголосив: «Можливо, ніколи не було так важко, як зараз. Утім ми потрібні, як ніколи раніше, і це повинно додавати нам сил. Берегівський театр має не лише славне минуле, а й майбутнє».

Голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін, вітаючи заклад, наголосив: «Театр існував уже в стародавньому світі, його любили, і він був популярною формою розваги. Завдання театру – змусити людей сміятися, а іноді й попередити… Після становлення вільної України закарпатські угорці заснували школи, виші, а також театр. Він починав свою роботу фактично без будівлі, у невеличкому закутку. У 1993 році відбулася прем’єра постановки «Сон у літню ніч», відтак і повномасштабна діяльність». Йожеф Шін висловив вдячність трупі, Аттілі Віднянському за визначні моменти та фантастичні виступи останніх 30 років.

Депутатка обласної ради Ілдика Орос в екскурсі в минуле згадала про народження й перші кроки театру, початкові труднощі, бідність. «Але наполегливу та завзяту команду на чолі з Аттілою Віднянським не вдалося зламати. Трупа принесла в Берегово мистецтво, яке, можливо, тоді ще багато хто не розумів. Але на сьогодні вже існує спільнота, яка любить і високо цінує його. Це все завдяки тому, що трупа не йшла на компроміси й прагнула високого рівня культури. Команда принесла в Берегово цілий всесвіт, але ще важливіше – показала світу Берегово. Сьогодні ми вже маємо відповідні умови та можливості. Сподіваємося, так буде й надалі», – наголосила Ілдика Орос.

Після привітань почався музичний вечір – перший виступ у рамках фестивалю. Балаж Сабо та Міклош Вечеї з Угорщини виступили з піснями лауреата Премії ім. Ференца Ліста, угорського виконавця Томаша Чеха. Понад годинний виступ дав глядачам можливість через пісні та прозу ознайомитися з життєвим шляхом співака, його внутрішніми битвами.

Фестиваль Закарпатського обласного угорського драматичного театру тривав протягом тижня (до 9 жовтня) і щовечора запрошував відвідувачів на вистави.

ev/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах