153201
16:21 3.102023

На Ужгородщині відзначили Міжнародний день осіб похилого віку

Життя 1744

Благодійний фонд Доркас Україна та реформатська парафія села Есень із нагоди Міжнародного дня  осіб похилого віку організували для них спеціальний захід, на який запросили і мешканців навколишніх сіл. Цього дня після богослужіння провели зокрема юридичні та медичні консультації, профілактичні огляди. 

Богослужіння очолив пастор реформатської церкви Аттіла Балог. Під час проповіді він зокрема наголосив, наскільки важливою і благодатною є роль людей похилого віку в сім’ї та суспільстві.

Діти привітали людей похилого віку віршами та піснями. Подякував організаторам і пастор реформатської громади сіл Тисаашвань і Тисауйфалу Жолт Шовш.

Менеджерка Благодійного фонду Доркас Україна Оксана Ковтун під час виступу зокрема зазначила, що Міжнародний день осіб похилого віку — проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН в 1991 році, відзначається в усьому світі 1 жовтня. «У цей день потрібно надати можливість літнім людям розповісти про власні проблеми, взагалі звернути на себе увагу. Підтримуючи такі заходи, як нинішній, Доркас має на меті зміцнювати і розбудовувати громади, які похитнулися через війну. Люди похилого віку – у фокусі фонду Dorcas, тому що бабусі та дідусі – це та основа, на якій будуються громади. Вони заклали фундамент, на який може спиратися нинішня молодь та майбутні покоління. Без них не було б і нас. Ми вважаємо важливим засвідчити, що люди похилого віку – корисні члени громад, і ми хочемо, щоб і вони відчули, що ми їх цінуємо. Ми залучаємо до цих подій дітей і підростаюче покоління, щоби старші люди відчули нашу підтримку», – наголосила Оксана Ковтун.

«Поважати людей похилого віку надзвичайно важливо, оскільки вони здійснюють дуже благословенну діяльність у нашій церкві, літні віруючі люди є прикладом для наслідування. Вони заслуговують на те, щоб хоча б раз на рік згадати їх, кожного окремо, подякувати Богові за їхнє життя, служіння і за все те, що вони робили і роблять у родині, суспільстві, церкві», – додав, у свою чергу, пастор Аттіла Балог. 

За його словами, місцева парафія реформатської громади з радістю долучилися до ініціативи БФ Доркас Україна для того, щоб організувати цей захід, до якого приєдналися парафіяни чотирьох населених пунктів. 

Юристка Берегівського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мирослава Пилипчинець ознайомила з питаннями, які можуть виникнути щодо спадкового права та правових норм, пов’язаних із землею та нерухомістю. Юристка торкнулася практичних питань, які цікавлять багатьох, а також звернула увагу на зміни в законодавстві, а потім відповіла на запитання. 

Співробітниця ужгородської жіночої клініки «ЮНО», дієтолог Зіта Бочкор виступила з презентацією «Збереження здоров’я в літньому віці». Вона зокрема наголосила, що навіть у старості необхідно також зберігати душевну рівновагу.

У перерві між лекціями в людей похилого віку була можливість безкоштовно виміряти рівень цукру в крові та артеріальний тиск, а також проконсультуватися в окуліста.

На завершення заходу організатори підготували пригощання, під час якого мешканці сусідніх населених пунктів могли поспілкуватися у невимушеній атмосфері. 

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах