153189
15:44 3.102023

На Мукачівщині завершився ХІ Закарпатський міжнародний симпозіум скульпторів

Життя 2355

Закарпатський міжнародний симпозіум скульпторів, який відбувся вже водинадцяте, тривав із 15 вересня. Цьогоріч пленер митців провели на території парку скульптур ГО «Про Арте – Мункач» у Чинадієві. Центральною темою симпозіуму була війна, саме над нею й працювали учасники – восьмеро скульпторів та один фотограф. 30 вересня головний організатор – закарпатський скульптор Петро Матл, а також п’ятеро українських та двоє скульпторів із Данії – представили результати своєї роботи, яку вони провели протягом двох тижнів симпозіуму.

Консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді під час виступу повідомив: «Я радо відгукнувся на запрошення голови громадської організації «Про Арте – Мункач» Петра Матла, він не лише чудовий митець, а й умілий та наполегливий організатор культурних подій. Закарпатський міжнародний симпозіум скульпторів, започаткований понад десять років тому, вже став традиційним, а Чинадіївський парк скульптур став гідним місцем зустрічі для митців. Цьогорічний захід відбувся за фінансової підтримки міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, а Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді із самого початку було партнером цього процесу, адже мистецтво завжди ставало сполучною ланкою між людьми і націями».

Директор департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук під час виступу назвав парк скульптур чудовим мистецьким простором, де художники можуть втілювати свої думки, почуття та мистецьке бачення. Сам симпозіум він порівняв із магнітом, який притягує до нашої країни митців із усього світу, здатних творити вироби високої мистецької цінності.

Від імені учасників симпозіуму виступив заслужений художник України, скульптор і живописець із Донеччини, В’ячеслав Гутиря. Він подякував Петру Матлу, з яким знайомий вже 30 років, за те, що він навіть під час війни взявся за організацію симпозіуму, який, крім творчої роботи, надав також можливість і відпочити.

Ідейний натхненник та головний організатор Петро Матл щодо цьогорічного заходу повідомив: «Сьогодні маємо можливість побачити результати одинадцятого симпозіуму скульпторів – чотири кам’яні скульптури та чотири, які виконані у змішаній техніці. Окрім традиційних кам’яних скульптур, є й інсталяція з цегли, а також роботи, виготовлені з будівельного сміття, знайденого на території місця проведення симпозіуму, та залишків ракет». Сам Петро Матл цього року виготовив скульптуру дволикого Януса — бога часу, символу початку й кінця у римській міфології – з бетону, сталі та деревинноволокнистої плити.

Петро Матл також повідомив, що більшість із восьми учасників симпозіуму прибули зі сходу України, хтось походить зокрема із Бахмута. Для них цей пленер став розрадою, вони могли відволіктися від воєнних подій на батьківщині та нарешті творити. «Тема нашого скульптурного симпозіуму – «Війна», ми намагалися за допомогою сили мистецтва відобразити цю страшну подію. Зараз ми живемо в історичні часи, більшість митців намагається показати суспільству бачення майбутнього, вихід із ситуації, що склалася. Звичайно, це виходить по-різному, тому що всі ми – різні, по-різному мислимо, але всі ми чекаємо миру», – наголосив митець-організатор. Він також повідомив, що скульптури залишаться у парку. У майбутньому, можливо, якусь із них продадуть на аукціоні, кошти з продажу використають для допомоги військовим.

Відтак скульптори представили свої роботи. Зокрема В’ячеслав Гутиря створив скульптуру, що називається «Очікування», – стилізовану жіночу фігуру, висічену в камені. Сергій Сбитнєв – скульптуру «Янгол» – напівангел українського воїна. Ужгородський скульптор Ян-Павло Роман створив композицію «Стабільність» – висічену з каменю людську фігуру, а над нею і навколо неї можна побачити розірвані шматки ракети.

Кам’яна скульптура Івана Дем’яна «За мить до зради» відображає момент обіймів біблійних Каїна та Авеля. Скульптура «Ніке» Сергія Олешка зображує богиню перемоги. Інсталяція данської мисткині Ліз Андерсен «Війна», виготовлена із залишків бетону, мармурових плит і будівельного сміття, знайденого на території, символізує шлях нашої цивілізації. Її чоловік Оле Відебек розпалив багаття в середині вежі, побудованої ним із червоної та білої цегли й дерев’яних елементів. Він зазначив, що його робота набуде остаточної форми після того, як дерев’яні елементи згорять.

Петро Матл також вручив пам’ятну грамоту фотографу Андрію Авдієнку, який став дев’ятим учасником симпозіуму. Він зафіксував на світлинах процес роботи та готові скульптури. Грамоти від головного організатора за підтримку в проведенні заходу отримали також заступник голови ТУКЗ-КМКС Ґейза Ґулачі, директор ТзОВ «ЗАХІД ФІНАНС ГРУП» Йосип Торпоі, голова Чинадіївської громади Володимир Андрюшко.

На завершення багатогранний митець Петро Матл також дав невеликий концерт на губній гармошці, а учасники заходу мали можливість поспілкуватися одне з одним у невимушеній атмосфері.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах