152879
12:39 28.092023

У Закарпатті тривають заходи щодо вшанування пам’яті великого земляка Дмитра Кременя

Життя 1300

Відповідно до Постанови Верховної Ради України „Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022 – 2023 роках” від 17 грудня 2021 року № 1982-IX, 2023 оголошено роком Дмитра Кременя.

З метою привернення уваги громадськості до постаті Дмитра Кременя, популяризації творчості видатного поета, публіциста, есеїста, перекладача, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, активізації наукових пошуків у царині його літературного спадку, міжкультурних зв’язків Закарпаття–Миколаївщина–Україна–Світ, а також висвітлення інноваційних набутків методики викладання літературного краєзнавства в Закарпатті розпочалися заходи щодо вшанування пам’яті великого земляка.

На базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти проходить І Міжнародна науково-практична конференція „Особистість в культурно-освітньому просторі: Дмитро Кремінь. До 70-річчя від дня народження”. Закарпаття – Миколаївщина”.

У конференції беруть участь понад 200 учасників з різних куточків України та Європи (Польща, Угорщина, Словаччина та ін.). Співорганізаторами заходу є Міністерство освіти і науки України, Закарпатська обласна військова адміністрація, Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації, Департамент культури Закарпатської обласної військової адміністрації, Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Національна спілка письменників України, Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка, ГО „Історичний клуб „Красне Поле”.

Основні питання, що обговорюються: вивчення, введення в науковий обіг та популяризація творчої спадщини Дмитра Кременя; Дмитро Кремінь: особистість, творчий шлях, доля; Дмитро Кремінь: тексти і контексти; координація зусиль науково-педагогічних працівників Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти та місцевих органів влади у справі збереження, популяризації і видання творів письменників краю – лауреатів Національної премії ім. Т. Шевченка; вивчення досвіду викладання літератури рідного краю в закладах загальної середньої освіти Закарпаття, Миколаївщини та України тощо.

За вагомий особистий внесок у навчанні та вихованні підростаючого покоління, активну популяризацію серед учнівської та студентської молоді творчості лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка – поета Дмитра Кременя та з нагоди відзначення в області 70-річчя від дня його народження нагороджено Почесними грамотами Закарпатської обласної військової адміністрації та оголошено Подяки науковцям та педагогам краю.

Про це повідомляє Департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА за матеріалами Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах