152732
10:57 25.092023

Гергей Гуляш: Угорщина підтримує забезпечення фундаментальних прав закарпатських угорців та відновлення їхніх мовних прав

Життя 1088

Угорщина підтримує Закарпаття, підтримує людей, які тут проживають, “підтримує угорську громаду на Закарпатті, підтримує гарантування їхніх фундаментальних прав, підтримує відновлення їхніх мовних прав”, заявив міністр канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш у неділю на відкритті Берегівського навчального центру Колегіуму ім. Матяша Корвінуса (Matias Corvinus Collegium -MCC).

На церемонії відкриття нового навчального центру КМКС у Берегові Гергей Гуляш подякував губернатору Закарпаття Володимиру Микиті за те, що він завітав на захід, продемонструвавши, наскільки “співпраця між угорцями та українцями важлива в такий складний час”. Серед угорських етнічних груп закарпатська громада перебуває у найскладнішому становищі. Угорщина підтримує Закарпаття, “завжди, в усі часи і всюди підтримує людей, які тут живуть, підтримує угорську громаду на Закарпатті, підтримує гарантування їхніх фундаментальних прав, підтримує відновлення їхніх мовних прав”, – зазначив він. Гергей Гуляш подякував усім, хто зробив можливим відкриття закладу та нової будівлі навчального центру. Угорщина засуджує російську агресію, розв’язання війни і порушення територіальної цілісності України, заявив міністр. Він нагадав, що з початку війни Україна, і зокрема Закарпаття, отримує безперервну фінансову підтримку.

Обсяг грошової допомоги Угорщини з початку війни перевищив 35 мільярдів форинтів. Благодійні організації доставили в Україну тисячі тонн пожертвувань на суму близько 10 мільярдів форинтів і у співпраці з угорською державою забезпечили прийом десятків тисяч біженців з України та транзит понад мільйона біженців через територію Угорщини, заявив Гергей Гуляш. Щодо двосторонніх відносин, він підкреслив: для Угорщини важливі добросусідські відносини, “вона хотіла б бути другом України”, але “односторонні жести, навмисні непорозуміння і дії, які порушують права угорської громади, не дозволяють цього зробити”. Гуляш Гергей заявив, що Україна справедливо посилається на міжнародне право, скаржачись на порушення свого суверенітету, але водночас вона “ігнорує основні права і міжнародні норми національних меншин, які проживають на її території”. Угорці, які боролися і жертвували своїми життями за свободу України, заслуговують на те, щоб їх вважали своїми і щоб їм повернули те, що країна відібрала у них, “перш за все, вільне використання рідної мови скрізь, але особливо в освіті”, – зазначив він.

За словами Гергея Гуляша, нова будівля МСС – це підготовка до кращого післявоєнного майбутнього вже сьогодні. За його словами, Колегіум МСС “пропонує унікальну можливість для талановитої молоді, починаючи з 10-річного віку, навчатися в аспірантурі в Карпатському басейні та в Угорщині”. Давайте молитися і працювати за те, щоб війна якнайшвидше закінчилася і якнайшвидше настав мир, підсумував прем’єр-міністр.

Віктор Микита, голова Закарпатської військової адміністрації, подякував Угорщині за гуманітарну допомогу Україні. За його словами, без різних національних громад, які проживають тут, Закарпаття ніколи не було б таким, яким ми його знаємо. “Люди живуть тут у мирі та толерантності вже тисячу років, і я зроблю все можливе, щоб так було і в майбутньому”, – зазначив Микита. МСС відкрив свої двері в Берегові шість років тому. З того часу, незважаючи на труднощі війни, діяльність закладу продовжує розширюватися, і зараз він починає новий навчальний рік із 234 учнями у своєму новому, більш просторому та сучасному центрі.

Джерело: mti.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах