152720
18:45 24.092023

Закарпатський угорський інститут розпочав новий навчальний рік церемонією у церкві

Життя 1637

23 вересня 1086 студентів, у тому числі 523 першокурсники, розпочали новий навчальний рік у Закарпатському угорському iнститутi імені Ференца Ракоці II. Церемонію відкриття традиційно провели в реформатськiй церквi  Берегова.

Захід розпочався з внесення історичних прапорів Закарпаття.  Присутніх привітав духовний пастор Берегівської реформатської церкви Ференц Тарацкезі. Продовжуючи церемонію присутні заспівали національний та державний гімн України, хвилиною мовчання вшанували воїнів, які загинули у російсько-українській війні. 

Відбулося привітання запрошених гостей,  зокрема  Яноша Чака, міністра культури та інновацій Угорщини; Віктора Микити, голови Закарпатської обласної військової адміністрації та інших високоповажних гостей.

Ректор ЗУІ Степан Черничко розповів про досягнуті успіхи за попередній навчальний рік. Він наголосив: «Поки повні наші церкви та повні наші школи з молодими, які тут бажають навчатися,  у нас є майбутнє».  Привітав студентів першого курсу та побажав їм сил виконати поставлені перед ними завдання.

У своєму вітанні міністр культури та інновацій Угорщини Янош Чак підкреслив: «Інтелектуальну спадщину, культуру, що нас з’єднує, потрібно зберігати та передати наступним поколінням». Звертаючись до першокурсників, він сказав: «Ви майбутні керівники, вчителі, фахівці, тож ніколи не забувайтє звідки ви починали. Тільки тоді можете бути справжніми громадськими керівниками».

«Я дуже радий і дякую вам, що ви залишилися в Україні та продовжуєте тут своє навчання. Це вказує на те, що ваші плани на майбутне тут. Тільки спільно з вами можемо досягти те мирне майбутне, про яке  мріємо», – зауважив Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

Текст присяги зачитала студентка першого курсу Наталія Нодь. Після посвячення абітурієнтів у студенти всі присутні разом проспівали гімн студентів «Gaudeamus Igitur».

На офіційній частині святкування  було вручено Премію Ракоці, засновану науковою радою інституту. Премію присуджують тим, хто бере на себе вирішальну роль у створенні самостійної закарпатської угорськомовної вищої освіти, а також за фінансової та моральної підтримки сприяє розвитку та збереженню ЗУІ ім.Ф.Ракоці.  Премію можуть отримати дві особи: угорець/іноземець та закарпатець. За рішенням ради інституту цього року нагороду отримали  Янош Чак, міністр культури та інновацій Угорщини, та Василь Росул, колишній начальник департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА.

Після церемонії нагородження присутніх привітала Ілдика Орос, президентка Закарпатського угорського інституту.

У своїй промові вона зазначила: «Незважаючи на складнощі, ми працюємо, віримо, що  витримаємо і  разом досягнемо спільної мети».

Наприкінці заходу представники різних релігійних конфесій благословили студентів, викладачів та працівників закладу на успішне навчання та  роботу.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини