152060
16:50 8.092023

На Закарпатті 309 сімей опинилися в складних життєвих обставинах

Життя 2993

Кожна дитина потребує підтримки, любові й турботи. Особливо це необхідно тим, чиї родини переживають кризовий період або опинилися в складних життєвих обставинах.

На Закарпатті підтримкою таких сімей опікуються соціальні служби разом з громадськими та благодійними організаціями. Про спільні заходи щодо забезпечення кращих умов для дітей сьогодні розповіли на брифінгу начальниця Служби у справах дітей Закарпатської обласної військової адміністрації Світлана Якімеліна й операційна керівниця БФ «Рідні» Марта Грицик.

«Зараз у нашому регіоні 309 сімей опинилися в складних життєвих обставинах. Це стається через різні причини, проте однаково важко й негативно впливає на менших, чиї батьки не займаються належним вихованням. Загальна кількість таких дітей і сімей через війну зросла, хоча в перші місяці повномасштабного вторгнення жодної дитини ми не вилучали та не влаштовували в інституційні заклади. Сьогодні ж на обліку Служби перебуває 841 дитина з родин, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, та ще 43 тих, які стали жертвами сімейного насилля», – повідомила Світлана Якімеліна.

За її словами, допомогти дітям та родинам, котрі переживають кризу, може будь-хто: сусід, родич чи знайомий. Вчасно помітити та швидко зреагувати – часто означає зберегти сім’ю й не допустити потрапляння дітей в інституційні заклади.

Зокрема, інформаційну, юридичну та психологічну допомогу родинам, що опинилися в складних життєвих обставинах, у Закарпатській області надають і фахівці благодійного фонду «Рідні».

«Наша організація понад 10 років допомагає дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. Від початку повномасштабної війни фонд системно підтримує сім’ї, які переживають кризовий період. З липня цього року у співпраці з UNICEF 6 наших кейс-менеджерів розпочали свою роботу і в 5 громадах Закарпаття. За цей період вдалося виявити та охопити підтримкою близько 500 родин з дітьми», – розповіла Марта Грицик.

БФ «Рідні» не лише надає необхідну допомогу сім’ям, а й займається підготовкою кваліфікованих спеціалістів. Від початку своєї діяльності в нашому регіоні організація вже провела 3 онлайн- та офлайн-навчання в Ужгороді та Мукачеві.

На брифінгу також нагадали, що одним із способів підтримки дітей і родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, є створення патронатних сімей. Вони приймають менших на період від 3 до 6 місяців та опікуються ними. Ця форма виховання націлена на те, щоб зберегти родину, адже біологічні батьки можуть бачитися з дитиною, спілкуватися з нею.

Світлана Якімеліна додала, що сім’я, яка вирішить стати патронатною, може звернутися до Служби у справах дітей у своїй громаді. В межах регіональної програми підтримки «Турбота» 50 тисяч грн з обласного бюджету виділяють на допомогу таким родинам.

Про це повідомляє Закарпатська ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах