152045
16:09 8.092023

На Берегівщині триває будівництво сміттєсортувального заводу

Життя 4034

У червні 2023 року стартував проєкт ZeroWaste: Theory for Everybody, Practice for Everyone in the Cross-Border Region, підготовлений у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020». Зводить завод у селі Яноші Берегівського району угорська фірма Mento. Загальна площа будівництва становить близько 30 гектарів, загальна вартість проєкту – 7833403,08 євро.

7 вересня на території будівництва відбувся контрольний день. На заході були присутні представники угорської ТОВ Мento та голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

«Сьогодні в нас день перевірок. Разом з угорськими партнерами з’ясуємо, чи виконується план робіт. Бачимо, що багато вже реалізовано. Готові перший полігон, приміщення для зберігання акумуляторів, добудовується адмінбудівля, проведені рельєфні роботи, пробурена артезіанська свердловина та ще п’ять контрольних. Обговоримо з партнерами подальші кроки. Побачимо, що потрібно робити, аби до кінця року добудувати завод. Після того як завершимо цей проєкт, ще цього року вирішимо, де на Закарпатті будемо зводити наступний сміттєсортувальний завод», – зазначив голова облради Володимир Чубірко.

Представник Мento Томаш Боглар на питання, яким темпом іде будівництво, відповів: «Згідно із планом. Основний об’єкт будівництва вже готовий. Проведено формування і трамбування днища та дамб полігону для зберігання твердих побутових відходів. Наступного тижня починаємо монтаж ізоляційних шарів і прокладання технологічних трубопроводів. Компостувальний майданчик, водовідвідні лотки теж у процесі. На розвантажувальному майданчику готові щебеневі та бетонні основи. Крім основних об’єктів, будуються й допоміжні. Ми придбали всі необхідні будівельні матеріали. Упевнено можемо сказати, що роботи вже виконані на 50%. Докладаємо всіх зусиль, щоб завершити будівництва до кінця року, як і було заплановано».

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах